Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Champagnefest - Irma elsker bobler

Er der bobler i din hverdag? Er der et strejf af fest over din tirsdag? Hvis ikke, har du en stående invitation fra Irma.

Danskerne og bobler

En gang var det kun på særlige dage og Nytårsaften at danskerne fandt champagneglassene frem fra de støvede hylder i vitrineskabet. Dengang lavede de fleste den klassiske fejl med meget tørre mousserende vine til meget søde kransekager eller chokolade.

Sådan er det heldigvis ikke mere, og vi har lært at drikke den halvsøde champagne til kransekagen og den tørre til alt muligt andet. I dag behøver vi hverken kransekage eller knallerter for at lade boblerne springe. Faktisk behøver vi ingen anden anledning end, at vi f.eks. skal have skaldyr, at solen skinner på terrassen, at det er tirsdag, at vi trænger til en aperitif før maden eller en helt femte begivenhed, der kan være lige ved hånden.

Champagne er blevet hvermands betegnelse for de boblende vine, selvom det kun er vine produceret i området Champagne, der må bære denne titel. I Irma fokuserer vi gerne på champagnens lillebror; crémant, som fortjener en større plads i det danske ordforråd, og som allerede har en stor plads i danskernes hjerter.

Crémant

Mousserende vin er blevet folkeeje, og der er ikke længere grund til at sætte lighedstegn mellem bobler og luksus. Økonomien står heller ikke i vejen for at lade boblerne springe på en hverdag. Der er ligefrem sket en demokratisering af boblerne, som vi i Irma gerne vil påtage os en del af æren for – ikke mindst med Irmas brede udvalg af franske Crémant. 

Crémant er betegnelsen på en række tørre mousserende vine, der er produceret i Frankrig. Vinene bliver fremstillet på samme måde som champagne, den såkaldte méthode champenoise, og i alt syv franske distrikter har tilladelse til at bruge betegnelsen crémant. I Irma har vi opbygget et bredt udvalg af crémant-vine fra bl.a. Alsace, Loire, Bordeaux og ikke mindst Bourgogne.

Crémant de Alsace har traditionelt været danskernes foretrukne variant, men i dag er Crémant fra Bourgogne blevet det store omdrejningspunkt i Irma, og dermed en vin, vi kan købe hjem i store mængder til en meget fordelagtig pris.

Bourgogne-distriktet og Champagne ligger kun et stenkast fra hinanden, og ofte bliver der brugt de samme druer, typisk Chardonnay og Pinot Noir. Der er med andre ord tale om et fuldgyldigt alternativ til den kendte storebror fra Champagne!

Rosé Crémant

En anden tendens inden for mousserende vin er den store interesse for Rosé Crémant. De lyserøde mousserende vine har hidtil været sjældne specialiteter i Frankrig. Men i de seneste år har der været lyserøde bobler på bordet i alle gourmetrestauranter og madblade. Den rosé-mousserende vin er et flot indslag til et veldækket bord eller god som aperitif.

5 bobleråd til din champagne

  • En flaske crémant lige fra køleskabet er en anelse for kold. Tag den ud 20-30 minutter før, så den får en temperatur på omkring 10 grader.
  • Drik crémant af slanke champagneglas eller af et almindeligt vinglas. Mormors brede champagneskåle er dekorative, men ikke velegnede til mousserende vin, fordi boblerne forsvinder hurtigt på den store overflade i glasset. Brug dem til en dessert.
  • Det gamle husråd om, at en teske i toppen af en flaske mousserende vin holder på boblerne til dagen efter, er en myte. Vinen vil altid miste det meste af gassen, hvis den bliver gemt, så inviter hellere naboen ind til det sidste glas.
  • Crémant er skabt til at blive drukket ung, så den vinder ikke yderligere ved at blive lagret. Men hav altid et par flasker på lager, til velkomne gæster.
  • Det er naturligvis en forbrydelse at ryste en flaske crémant som en anden Formel 1-kører. Hold flasken i en vinkel på 45 grader, drej langsomt flasken og proppen i hver sin retning, mens du roligt lirker proppen af. Der skal helst kun komme et lille ”pift”, når proppen slipper, og du undgår at få vin på gulvet, og boblerne holder længere i glasset.
irmapigen

Champagne på en ny måde...

Opskrift

Champagnesorbet

Opskrift

Champagnedrink med citrus

Opskrift

Champagnesorbet med citronmelisse

Opskrift

Bubbly cherry