Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Morgendagens Irma-vine

Vores varechef for vin og spiritus, Jasper Mohr Holm, gør status over Irmas vine

De forskellige vine

Engang var det Nonneblod, Præstetanker og Okseblod, der var de sande klassikere, når det kom til vin i Irma. Nu om dage er det vine som Bricco Magno og andre vine fra Piemonte , Amarone og Ripasso fra Veneto, samt ikke mindst de mange mousserende Crémantvine, som de fleste identificerer vin i Irma med.

Men hvor er trenden på vej hen? Hvad bliver morgendagens mest foretrukne vine? Det er svært at skulle se ind i krystalkuglen, men der tegner sig alligevel nogle trends i forskellige retninger. Når det kommer til rødvin har danskerne i lang tid foretrukket kraftige vine, gerne krydrede og med en snert af sødme.

I 80erne var det meget Sydrhône med Chateauneuf de Pape, man skulle lære om Gigondas blev udtalt med eller uden s, og stave til halsbrækkende Vacqueyras. Senere gik man over til vine fra Syditalien på Primitivo og Negroamaro druerne. I dag er man meget i Veneto med Amarone, Ripasso og i det hele taget italienske vine lavet på appassimento metoden, hvor man tørrer druerne, hvilket giver mere koncentration og sødme.

Denne trend kommer nok til at fortsætte, men i andre områder. Spanien kan godt risikere at blive rigtig trendy igen. Priserne er lave og man er så småt ved at ”opdage” mere ukendte områder som fx Montsant, Terra Alta og Calatayud, hvor man laver vin på sydfranske druer som Mouvédre Grenache og Syrah, der giver kraftige, frugtdrevne vine med et strejf af sødme.

I Sydfrankrig har man også oppet sig, og der laves i dag glimrende vine i Languedoc, Corbieres og et område som Côtes Catalanes, hvor man laver vin på gamle Carignan og Grenache vinstokke, bliver mere og mere populære.

Der er også en trend mod lettere, frugtrige og mere elegante vine, stadig med en god fylde. I gamle dage kom disse vine især fra Beaujolais og Bourgogn men Beaujolais overlevede næsten sig selv i slutningen 80’erne, hvor kvaliteten dalede, og Bourgogne kæmper med faldende høstudbytter og stærkt stigende priser.

Hvor går man så hen i dag? Tyskland og rødvin – er det en joke? Nej, langt fra. I Tyskland laver man i dag glimrende vine på Spätburgunder (Pinot Noir), godt hjulpet af den globale opvarmning. I den ”nye vinverden” interesserer man sig også meget mere for såkaldte ”Cool Climate” vine, hvor man flytter grænsen for i hvor kølige områder, man kan dyrke vin.

I Argentina dyrker man druer højere og højere oppe i Andesbjergene og i Chile planter man tættere og tættere på kysten og den kolde Humboldt havstrøm. Det gør til, at man kan fokusere på elegante vine på druer som Pinot Noir.

Der er også en trend mod at man nyder flere bobler, hvidvin- og rosé, der langsomt vinder ind på rødvinen, der gradvist mister sin position som kongen af middagsbordet. For ikke så lang tid siden, brugte man pengene på rødvinen til bøffen og købte gerne en langt billigere hvidvin til forretten – sådan er det heldigvis i langt mindre grad i dag hos Irmas kunder, og vi arbejder løbende på at kunne tilbyde flere hvid- og rosévin i den bedre ende. I Irma ser vi det som en af vores fremmeste opgaver, at du møder morgendagens favoritvine allerede i dag i din Irma.

 

irmapigen

Irma og glæden ved våde varer

Øl, Vin & Spiritus

Champagnefest - Irma elsker bobler

Bobler behøver ingen anledning. Er der bobler i din hverdag? Er der et strejf af fest over din tirsdag? Hvis ikke, har du en stående invitation fra Irma.

Få inspiration og bliv klogere på boblende glæder her
Øl, Vin & Spiritus

Vild med vin?

Hvis du vil dele din interesse for god vin, så er Irmas lokale vinklubber måske noget for dig.

VINKLUB
Øl, Vin & Spiritus

Irmas vine

Læs mere her om de aktuelle vinbedømmelser af Irmas vine.

LÆSE MERE OM VORES VINE HER
Øl, Vin & Spiritus

Vindistrikter

Fra de klassiske vinlande til den nye verden. Lær mere om hvor vinen kommer fra og hvad der giver de særlige karakteristika.

LÆS MERE OM DEM HER