Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Vin fra Nordamerika

Læs om de Nordamerikanske distrikter

Nordamerika

I Canada laves der dejlige vine – ikke mindst er isvinene fra staten Ontario berømte. I Mexico laves der også en smule vin. Men Nordamerikas store producent er USA. Faktisk laves der vin i samtlige 50 amerikanske stater. Selv i Alaska.

Når det gælder produktionens størrelse, bærer Californien dog førertrøjen – efterfulgt af staterne New York, Washington, Oregon, Virginia og Texas. Men Californien er langt, langt den største producent med årlige 2 milliarder flasker, svarende til 90% af al vin i USA.

Hvis Californien var en selvstændig nation, ville den være nummer fire efter Frankrig, Italien og Spanien.

Nordamerikanske distrikter

Det var spanske munke, der i 1700-tallet grundlagde en kæde af 21 missionsstationer hele vejen op igennem Mexico og Californien, og det var munkene, der førte vinen med sig. I 1849 bragte guldfeberen en masse mennesker til San Francisco og Sierra Nevada. De ville se guld i deres runde vaskepander, men de ville også se noget i glassene, så der blev brug for at plante vin. Vinbønderne strømmede til fra alle verdenshjørner, og hver bidrog de til den mangfoldighed, der i dag findes i amerikansk vin. Det gælder både de amerikanske rødvine - såvel som de hvide.

Naturligvis er der også i USA love for produktionen. Siden 1978 har man haft afgrænsede appellationer, de såkaldte AVA’er (American Viticultural Areas). Der er næsten 150 af dem. Men de er ikke som i Frankrig underlagt en række regler for brugen af druer, metoder, kunstvanding osv. En amerikansk vinmager kan gøre bogstaveligt talt, hvad han har lyst til, og bruge enhver af de over hundrede druesorter, der står til hans rådighed. Det gør også mangfoldigheden i rød- og hvidvin ekstra stor. 

De mest udbredte druer i Californien er Chardonnay, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot og Pinot Noir, hvor Zinfandel nærmest kan betragtes som Californiens nationale drue. Den er i øvrigt identisk med den syditalienske drue Primitivo.

En håndfuld californiske AVA’er er blevet særligt berømte for deres vine. Det gælder Napa Valley, Sonoma County, Carneros og Mendocino, men langt den største del af vinene kommer fra den lange, brede Joaquin Valley inde bag Los Angeles. Dalen er over 300 km lang og 50-80 km bred, og den skærmes af kystbjergene mod vest og Sierra Nevada mod øst.

Herfra flyder vinen i stride strømme, nemlig 80% af al Californiens vin. Det er ikke landbrug – agriculture – det er agribusiness. Men i små områder er der efterhånden også kommet vingårde med meget personlige vine af høj kvalitet. Nogle af dem findes oppe bag Santa Barbara, hvor filmen ”Sideways” blev optaget.