Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Kreta appelsiner

Irma støvsuger Kreta for øko-appelsiner

Kreta appelsiner

Der vokser appelsintræer rundt om hele Middelhavet. Men på Kreta, den græske gud Zeus’ fødeø, er de noget helt særligt. Overalt på øen er små lunde og haver med appelsintræer klemt inde mellem huse, marker og smalle bjergveje. Klimaet er ideelt til citrusfrugter på Kreta, der er kendt for nogle af verdens fineste appelsiner. De er saftige og mere sødmefulde end andre appelsiner, hvilket man kan smage sig frem til.

En solstråle historie fra det græske øhav

Bragte i sin tid Irma til Kreta, hvor man for små 10 år siden kom i kontakt med det kooperativ, der indsamler og sorterer appelsiner fra hele øen. For appelsinerne på Kreta kommer fra et utal af forskellige småproducenter, der har appelsintræer til at supplere husstandsindkomsten. For et par år siden kom Irma i kontakt med en af de mellemstore producenter, der overvejede at lægge om til økologi. Det syntes Steen Haubjerg, Irmas varechef for frugt og grønt, lød interessant. Irma er altid på udkik efter nye økologiske varer. Men med appelsiner og andre citrusfrugter er der særligt gode argumenter for økologi.

”De økologiske appelsiner er selvfølgelig fri for pesticider, men det er endnu vigtigere, at de ikke er overfladebehandlede. Fra konventionelle appelsiner er vi vant til, at appelsiner har en lidt fedtet overflade, og det er simpelthen overfladebehandling, der gør, at frugten er blank og holder sig længere. Men det er jo samtidig noget stads,man skal prøve at undgå, hvis man kan,” forklarer Steen Haubjerg.

Verdensmester i sin disciplin

Kretenserne spiser selv frugten Kretas appelsiner er blandt de bedste i verden. Det ved kretenserne alt om. De spiser nemlig seks gange så meget frugt som de øvrige indbyggere i Middelhavsområdet. Det har to uafhængige undersøgelser vist med 20 års mellemrum. Der er altid frugt i en eller anden afskygning, når kretenserne sætter sig til bords.

irmapigen

Ingen pesticider, så brug min skræl

Opskrift

Stegt torsk med mandler og appelsinsmør

Opskrift

Vafler med julesukker

Opskrift

Tomatsuppe med appelsinskum og olivenbruchetta

Opskrift

Kalkunboller i appelsinsauce