Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

En suppe fra Københavns baghave

På Søris er der ingen hokuspokus. Grøntsagerne er økologiske, og de vokser i det tempo, naturen bestemmer.

Københavns baghave

Søris ligger mellem Slangerup og Ølstykke. Vi er på landet, selvom vi er under en times kørsel fra Rådhuspladsen i København. Istiden har formet området og efterladt bakker med sten og sandet jord og tunneldale med ekstra næringsholdig undergrund.

»Det er fedt at have et eksperimentarium. Her i butikken prøver vi ting af, f.eks. nye produkter. Græskarmarkerne startede med efterspørgsel fra en kunde,« siger Jan Algreen fra Søris.

Det har været en fin sæson for de orange frugter på grund af de mange solskinstimer. Men den tørre sommer har også sendt landmanden ud med vandslangen flere gange end normalt.

Hokkaidoerne

Solen sender skrå stråler ned over det bakkede landskab ved Søris.

På en af de højtliggende marker kan man skimte orange knolde under store, tunge blade langs jorden. Det er hokkaidogræskarrene. De er ved at tørre efter regnen. Lige om lidt er de høstet og på vej til Irma, hvor de er den vigtigste ingrediens i Irmas nye græskarsuppe. Det sker med håndkraft, og den sidste fugt og visne blade tørres af med grove sække, før frugterne pakkes og sendes videre.

Iført sorte gummistøvler træder Jan Algreen ud blandt græskarrene, samler et pragteksemplar op og fortæller:

»Min farfar købte Søris i 1930’erne. Dengang var der ikke marker her, men piletræer. De blev alle sammen trukket op med heste og primitive redskaber.«

Istiden havde efterladt smeltevandssøer på grunden, og ferskvandet var med tiden blevet til dyndjord, der er fuld af næring – og derfor ideel til landbrug. Jorden har også gemt på spor efter fortidens beboelse; pilespidser, økser og knive er dukket op under pløjning, og især den ældre Algreen havde blik for de unikke fund. Men det er en helt anden historie, som du sikkert kan få, hvis du kigger forbi Søris en dag og beder gårdejeren finde de tusind år gamle redskaber frem.

 

Jordskokkerne: Landmandens favorit

Vi træder ind i pakkehallen, hvor der dufter af frisklavet råkost; gulerødderne er ved at blive vasket og pakket, og de mange paller fra gulv til loft vidner om, at det er en betydelig produktion. 

»Skal vi gå ned at se til jordskokkerne?« spørger Jan og peger mod en lavereliggende mark med høje, grønne toppe. 

Jordskokkerne, der også har fået sin egen suppe i Irma, er stadig i jorden. For en københavner, der er vant til at hente knoldene i grøntafdelingen i supermarkedet, imponerer planten med at vokse flere meter op i luften. De er gårdmandens egen favoritgrøntsag, når de først er kommet i køkkenet. Gerne friske og fintsnittede i salaten. 

»De er crunchy og saftige og har en fin nøddeagtig smag,« siger han og smiler: »Men de er helvedes besværlige at dyrke.«

Ingen hokuspokus

Tilbage på Søris bugner kurvene af økologiske vintergrøntsager og -frugter.

Løg, kål, gulerødder, æbler og rødbeder frister de lokale handlende. Og sortimentet er suppleret af konserves og økologiske varer fra andre producenter. 

Når Jan Algreen bliver spurgt om, hvad den største fordel ved økologisk drift er, så er svaret det samme: Enkelheden. 

»Der er ikke noget hokuspokus her. Vi behøver ikke at opfinde en smart historie, troværdigheden ligger i produkterne.« 

Ulemperne er dog også til at få øje på: Mindre afkast pr. mark, større usikkerhed i produktionen, skadedyr og krav om rotation mellem afgrøderne. Alligevel er han ikke i tvivl om, at den økologiske vej er den rigtige for ham. Måske fordi han selv er født og opvokset på gården og har en stor kærlighed til den urgamle jord. Måske kan du også smage saften og kraften i grøntsagerne, som har vokset i den næringsholdige jord. 

God appetit.

irmapigen

Madinspiration

Opskrift

Røget ørred med jordskokmos, jordskokchips og dildcreme

Opskrift

Hokkaidogryde med kikærter og soltørrede tomater

Opskrift

Ølbraiseret cuvette med rodfrugter

Opskrift

Kikærter og linser med gulerødder og babyspinat