Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Frugt fra Fejø

Når pæreskuden kommer til byen med pærer, æbler og blommer

Fejø-æblerne

Det er Laust Jensen fra Fejø, der er æblekonge af den lille ø mellem Sjælland og Lolland. Han har trådt sine barnesko i plantagen, som han overtog fra sin far, Thorvald. Øens beliggenhed og æblemandens ildhu er med til at gøre Fejø æbler så gode.

”Laust er virkelig en ildsjæl, der gør sig umage. Han gør meget ud at finde de helt rigtige sorter, sortere frugterne og plukke dem på det helt rigtige tidspunkt,” forklarer Irmas varechef for frugt og grønt Steen Haubjerg. Det er det specielle klima på de danske småøer, der er med til at gøre æblerne noget særligt. Om vinteren og foråret beskytter havet mod frosten, mens der er kølige sommernætter og genskin fra havet senere på året. Alt sammen forudsætninger for æbler med en god, tyk skal, den helt rigtige aroma, sødme og syrlighed.

I slutningen af august er de første æbler blevet modne, og sammen med pærer og blommer fra Fejø dukker de op i Irma-butikkerne. Frugt fra Lausts plantage er en eksklusiv Irma-vare. En anden speciel Irma-ting er, at de sælges i løsvægt, så man bliver fri for at købe mere frugt, end man har brug for. Ja, man kan faktisk nøjes med at købe en enkelt blomme, men mon ikke du fortjener lidt mere?

Pæreskuden

Som en god indledning til frugtsæsonen kan du slå et smut omkring Nyhavn, hvor ”pæreskuden” fra Fejø lægger til i septembermåned. Når pæreskuden er i byen, er det muligt at få en smagsprøve og købe frugt fra Fejø. Pæreskuden, der naturligvis også har æbler og blommer, er en gammel tradition, der stammer helt tilbage fra Mellemkrigsårene. I 1930’erne var det en købmand på øen, der opkøbte den gode Fejø-frugt, og solgte det til københavnerne. Anden Verdenskrig satte dog en stopper for frugtskibet, men traditionen blev genoptaget for lidt over 10 år siden.

irmapigen

Bliv inspireret af efterårets frugter

Opskrift

Vesterhavsost med bagt æble

Opskrift

Ristede tigerrejer med æble, æblesmør og chili

Opskrift

Glaserede æbler med æblecidereddike

Opskrift

Stegt kyllingelever med lun æble og løgkompot

Sensommerblommer

"Mange har glemt, at danske blommer smager helt anderledes end de store, lilla supermarkedsblommer med skind så tykt som viskelæder. Mine blommer er tyndskallede og saftspændte, og folk sætter et helt sagligt ansigtsudtryk op, når de bider i dem. Det er hele sliddet værd", siger Laust Jensen. 

De danske Fejø-blommer findes kun i Irma. Sorterne dukker op i butikkerne, efterhånden som de bliver modne. 

irmapigen

Er du lige så vild med Fejø-frugt som vi er? Så del glæden med dine venner