Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Hvordan laver man kaffe?

Kaffens historie

Historien

Kaffe er en populær drik i hele verden og har været det helt tilbage til ca. år 900. Kaffe er danskernes favoritdrik. 

Danskerne er et af de mest kaffedrikkende folk i verden. Der er ikke det hjem eller det kontor, som ikke har en kaffemaskine – og gerne flere muligheder for at brygge den sorte drik. Men hvordan laver man kaffe? Irma giver dig historien om kaffen, fremstilling af bønner, information om kaffeproducerende lande og step-by-step råd til at servere den bedste kaffe.

Kaffens historie: Fra munke til Madam Blå

Sagnet om kaffe-drikken siger, at munke i Etiopien bemærkede, hvordan deres geder blev mere aktive, når de havde spist bærrene fra kaffetræet. Munkene, som dengang stod for forskning og eksperimenter, forsøgte sig med forskellige afkog på kaffebærret, og fremstillede således den første form for kaffe. Det var en noget anden kaffe end den, vi i dag kender og holder af, men konceptet var hjemme; kaffebærrene skulle tørres, knuses og blandes med varmt vand.
Vi har haft kaffe i Danmark siden midten af 1600-tallet, og siden da er drikken blevet mere og mere populær. Kaffen startede som en drik for adelige kvinder, og især den blå kaffekande” Madam Blå” blev symbolet på kaffe og dansk kulturhistorie.
I dag er kaffe blevet genstand for gourmet-eksperters diskussion om god smag, og barista er blevet en titel, alle kender til, og der tales i dag om mange forskellige måder at brygge kaffe på. Men det er med smag, som med mennesker, vi er forskellige. 
 
Hvordan bliver kaffen produceret?

Kaffen undergår en fantastisk forvandling fra den gror på kaffetræet, til du hælder den op i en kop. Kaffebønnen gror på et kaffetræ og bliver på det stadie kaldt kaffebær. Når bærrene er modne, skal de plukkes. Høstning foregår på forskellige tidpunkter, som kommer an på hvor modne bærrene er. Når bærrene er høstet, skal de gennem en proces, hvor man skiller frugtkødet fra kaffebærret. Det kan gøres via en tør eller en våd metode, som egentligt betyder mest for omkostningerne og tiden til produktionen end smagen. Ved den tørre metode lægger man bærrene i solen og ved den våde metode lægger man bærrene i blød vand for at skille kaffebønnen fra kødet.
Hvor mange lande producerer kaffe?
Der er mange lande, der producerer kaffe, og der skal nogle helt særlige gunstige klimaforhold til, så det er ikke alle lande, der er lige egnede til kaffeproduktion. Irma hjælper dig med at skelne mellem de forskellige lande, der producerer kaffe: Se Irmas beskrivelse af de enkelte kaffeproducerende lande her.

Kaffe er ikke bare kaffe

Hvordan laver man en god kop kaffe?
Kaffebrygning er en hel videnskab for sig selv. Det handler meget om smag og behag, men Irma giver dig tips til, hvordan du finder din favoritkaffe. Først skal du vælge bryggemetoden og dernæst vælge hvilken slags kaffe, du er til. Irma guider dig gennem processen, så du kan finde din favorit. Du kan selvfølgelig også blot vælge den nemme udgave - og investere i en kaffemaskine, der brygger ved hjælp af kaffekapsler eller -puder. 

Step 1 – vælg bryggemetode

Du skal vælge, hvordan du ønsker at lave kaffen:
Kolbekaffe – metode, som tager tid. Her bruges typisk fint-malede kaffebønner, hvor vandet er længere tid om at løbe igennem.
Stempelkaffe – mange kaffekendere foretrækker stempelkande-metoden, da kaffen her får lov til at trække de mange kaffe-aromaer ud og langsomt give smag til vandet.
Filterkaffe – denne metode er den klassiske, som har været danskernes favorit, siden man begyndte at lave kaffe på automatiske maskiner, der ikke nok bryggede kaffen selv, men også bagefter kunne holde den varm på et medfølgende blus.
Frysetørret kaffe – denne form for brygning er den nemmeste. Der skal blot hældes vand over kaffe, der er lavet til pulver. Hver 5. kop kaffe i Danmark er frysetørret kaffe.

Step 2- vælg den rigtige kaffe

Det kan være svært at vide, hvilken kaffe man skal gå efter, når man skal købe kaffe. Irma giver dig konkrete fakta, som du kan bruge, når du læser om de forskellige kaffetyper og mærker. Det handler om sort, ristning og formaling.
Kaffesort: der findes over 70 forskellige kaffesorter i verden. I Danmark er typen Arabica-kaffe mest populær, hvilket betyder, at langt de fleste mærker og typer, du kan købe herhjemme, er en Arabica-blanding. Du behøver derfor ikke at bruge lang tid ved hylderne for at studere kaffesorten. Det er dog rart at vide lidt om de bønner, Arabica ofte bliver blandet sammen med, som gør, at kaffen bliver mere eller mindre syrlig, fyldig og intens. Her er de 4 mest populære:
Mocca - Bønnen dyrkes i Yemen og har en skarp, syrlig og krydret smag.
Java - Bønnen dyrkes i Indonesien og har en rig, fyldig og meget intens smag.
Colombia - Bønnen dyrkes på Andesbjergenes skråninger og har en smag, der er fyldig, kraftig og let syrlig.
Brasil - Bønne, som giver en kaffe, der er mild og rund i smagen. Danmarks mest populære kaffebønne.
 
Ristningsgrad: man kan riste kaffebønner, som man vil. De blandinger, man køber, kommer dog oftest i 3 forskellige ristninger: lys, mellem eller mørk. De kaldes undertiden også medium roast, french roast og dark roast. Det er blevet populært med mørke ristninger, som egner sig godt til espresso-kaffe, men det betyder hverken, at der er mere kvalitet i bønnen eller at smagen bedre.
Lys ristning - bibeholder et højt syreindhold i kaffen
Mellem ristning - kombinerer et middel syreindhold med sødme og let bitterhed
Mørk ristning – sød og giver en stærk aroma af bark, læder og chokolade
Formalingsgrad: det har stor betydning for smagen i kaffen, hvordan bønnerne er blevet malet. Det vigtigste er, at bønnerne er malede ens, da det varierer i tid, hvordan malede kaffebønner giver smag og aroma til vandet. Det er altid vigtigt at huske, at jo kortere bryggetid (den tid kaffen er i vandet), desto finere formalingsgrad. Typisk taler man i Danmark om tre forskellige formalingsgrader.
Ekstra fin – egner sig godt tilespressomaskiner
Finmalet - benyttes til kaffemaskiner (filterkaffe)
Grovmalet – bruges oftest i stempelkande
 
Step 3 – mal bønnerne og doser korrekt

Hvis du selv maler bønnerne, eller hvis du køber formalede kaffebønner, skal du vurdere, hvor fint eller grovmalet, du ønsker kaffen. Dette afhænger også af bryggemetoden, se step 1.
De fleste foretrækker at dosere 6-7 gram kaffe pr. kop a 1,5 dl. Her får du nogle tal, du kan prøve dig frem med, indtil du finder du en dosering, der passer lige til din smag:
55 g kaffe à til 10 spiseskefulde
7 g kaffe à til 1 stor spiseskefuld
2,5 g kaffe à til 1 teske med top

Step 4 – husk altid

- Opbevaring af kaffen er vigtig. Luft, lys og fugt skader kaffens aroma. Opbevar altid kaffen – bønner eller formalede bønner - i tætsluttede beholdere. Sæt aldrig kaffedåsen – hvis den er gennemsigtig - i direkte sollys. Ej heller skal kaffen stå på krydderihylden, smagen fra krydderierne sætter sig i kaffens aroma.

- En ren kolbe, rengjort stempelkande og nyt kaffefilter betyder noget. Det er ikke blot en skrøne, men kaffen tager smag efter sine omgivelser.

-Sørg for den rette vandtemperatur. Vandet må max. være 95 grader, uanset hvordan du tilbereder din kaffe.  Hvis du laver stempelkandekaffe, så lad vandet stå 1 minut efter, det har kogt, før du hælder det over kaffen og lad det trække 4 minutter.