Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Tidløs te - og te til tiden

Irma har en lang tradition for te

Tiderne skifter

I tidernes morgen havde Irma tre tevarianter: Guld, sølv og bronze. Det var alle tre sorte teer fra Ceylon, som Sri Lanka blev kaldt dengang – og stadig bliver kaldt fra tid til anden, når vi taler om te. Guldteen har overlevet frem til i dag, og der er stadig tale om en højlands fra Nuwara Eliya, et legendarisk tedistrikt i det centrale Sri Lanka. Profilen er så godt som uændret, selvom emballagen selvfølgelig har skiftet et par gange.

Dengang kunne man sætte lighedstegn mellem te og ”rigtig te” – altså tørrede topskud fra tebusken camellia sinensis, mens vi i dag kan have alverdens urter, blade eller rødder i kanden, når vi ”drikker te”.  Men det er et topskud fra tebusken, der bliver til henholdsvis hvid, sort, grøn eller oolong te – alt efter, hvordan de bliver tørret og fermenteret.

Den sorte te, som er den fuldt fermenterede te, er den klassiske te, som man har drukket i Danmark i flere hundrede år. Og i mange år har det også været Irmas te. Helt tilbage i 1969 kom to nye varianter til, som også har holdt hele vejen frem til i dag: Earl grey med jasmin og orange te med skaller. Det var Irma-direktør Børge Olsen, der kom på ideen, og han gik til et hæderkronet københavnsk tehus med forespørgslen: Fredsted The, der blev grundlagt i Magstræde i Københavns Indre By i 1917.

Kaffesøster og tetante

Mange af de ting, vi lagde i vores indkøbskurv for årtier siden, findes ikke på hylderne i dag. Ikke fordi det var dårlige produkter, men fordi vores smag skifter, selvom smagsløgene sidder i den samme mund. Heldigvis er der også nogle ting, som altid vil være det samme. Mere eller mindre. I Irma er den blå kaffe den måske mest ikoniske vare, der kun har ændret sig ganske lidt gennem årene. Men ud over at være en stor kaffesøster, er Irma også en rigtig tetante. Og sådan har det været i generationer. Kaffe og te har en kerne af loyale forbrugere, der helst ikke vil have, at tingene ændrer sig for meget. Og i nyere tid er der kommet en masse forbrugere, hvor der næsten ikke kan komme nyheder nok.       

Fra sort te til en eksplosion af varianter

Samarbejdet mellem Fredsted The og Irma har – med en enkelt længere afbrydelse – holdt frem til i dag. Ligesom Irma har Fredsted The altid arbejdet i spændingsfeltet mellem tradition og fornyelse.  Det snart 100 år gamle tefirma er for længst vokset ud af tebutikken i Københavns Indre By. I dag holder virksomheden til i et moderne domicil ved Køge, hvor der kommer te ind fra hele verden. Fredsted er landets største teimpor-tører og har bygget videre med mangeårige kontakter til det relativt komplekse marked, som den internationale tehandel udgør. På lageret ligger store sække med klassiske teer fra Kina, Indien, Kenya og Sri Lanka – fra gamle hæderkronede tehuse. Økologiske teer, Fairtrade-teer, sorte teer, grønne teer og nogle af verdens fineste teer, som fx den indiske Darjeeling te.

Men det er duften af krydderier, frugt, mynte, lakrids og andre urter, der kan fornemmes i hele bygningen, når der bliver pakket Irma-te i pakkeriet. Det er teen med den stærkeste aroma, der leder tankerne hen på det Fjerne Østen.

De nye tedrikkere

Og det er ikke mindst duften fra de nye varianter, der lokker nye tedrikkere til.

”De nye tedrikkere er meget glade for urtete, som mange forbinder med sundhed og antioxidanter. Og der sker rigtigt meget inden for varianterne, hvor teen følger resten af tendenserne inden for den gastronomiske verden. Hvis lakrids eller fx citrongræs er oppe i tiden, så dukker de også op inden for te – ligesom vi ser det alle mulige andre steder,” fortæller Louise Irgens, produktchef for Fredsted The.

Det er derfor ikke overraskende, at Irma og Fredsted hele tiden afprøver nye tevarianter, hvor nogle bliver hængende, mens andre forsvinder igen.  En af de ting, der er slået igennem de sidste par år, er eksempelvis den sydafrikanske rooibos te. Rooibos, der er afrikaans for rød busk, er principielt en urtete, selvom den stammer fra busken aspalathus linearis, som minder lidt om et lille nåletræ. I Sydafrika har man lavet en velsmagende te af planten i generationer, men i de seneste år er interessen for rooibos vokset langt uden for landets grænser, og det er blevet til en international tendens.

Rooibos er i dag en fast del af Irmas sortiment, mens andre modeluner forsvinder relativt hurtigt igen.

”Irma havde fx en chokoladete, der hurtigt blev meget populær, men som ikke er på markedet mere. Det er typisk de nye tedrikkere, hvis smag skifter noget hurtigere i forhold til de trends, der er på markedet. De bruger te på helt andre måder. Man ser også en stigende interesse for at lave mad, hvor te indgår som ingrediens, både grøn, urte eller sort te kan bruges. Det er alt sammen en udvikling, der er i gang lige nu”, fortæller Louise Irgens, der mener, at Irmas særlige forhold til te ligger i spændingsfeltet mellem de traditionelle teer og fornyelsen.

Hvilke traditioner og nyheder, der vil overleve tiden, er i sagens natur umuligt at sige. Sikkert er det dog, at det aldrig bliver umoderne at tage et par minutter ud af kalenderen med en tiltrængt pause og en varm kop te.

Tidløs te

Kend din te

Her er de grundlæggende begreber, du skal kende inden for teverdenen.

Lær om dem her
Opskrift

Ingefær te

Opskrift

Indisk ice tea

Opskrift

Afrikansk Rooibosh med citron