Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Store Bededag

Aften før Store Bededag er det tid til Store Hvededag

Friske nybagte hveder

Lige som vi kan lide dem

Som bekendt skal hveder spises aftenen før Store Bededag, og gerne efter at det københavnske borgerskab har spadseret på volden ved Kastellet.

I år bager vi dem selv. Men du kan også købe dem i din lokale Irma, og blot nøjes med at lave smørret selv. 

Det er Van Hauen som leverer dette års hveder til Irma. 

Historien om Store Bededag

Vi danskere kan ofte ikke vente til selve helligdagen med at fejre – det skal gerne være aftenen før. Det samme gør sig gældende med Store Bededag, hvor vi sætter tænderne i de særlige hveder allerede aftenen før. Dagen blev i indført i 1686 af Biskop Hans Bagger. Allerede når kirkeklokkerne ringede aftenen før bededagen, var det slut med handel, leg, arbejde og spil. Derfor solgte bagerne, som også skulle holde fri, hveder, der let kunne varmes dagen efter. Men vi kunne ikke holde fingrene fra det lækre bagværk og derfor er det nu tradition, at vi spiser hveder aftenen før Store Bededag.

Duften af hjemmebag

Hjemmelavet varme hveder

Med to slags koldt smør. Et smør med saltflager og et med vaniljesukker.   

Ingredienser  til hvedeknopper 18 stk. 

100 g smør - 4 dl mælk - 25 g gær - 2 æg- 2 spsk. sukker - ½ tsk. fint salt - ½ tsk. knust kardemomme - Ca. 700 g hvedemel

Hjemmerørt smør

2 spsk. rørsukker - 1 Irmas bourbon vaniljestang - Thise smør med sydesalt

Instruktioner 

Smelt smørret i en gryde og kom halvdelen af mælken i gryden. Den skal lige lunes. Hæld blandingen op i en stor skål. Hæld nu den kolde mælk i skålen og vend rundt. Bræk gæren i mindre stykker og kom i skålen sammen med æg, sukker, salt og kardemomme. Rør godt rundt. Kom melet i lidt efter lidt og rør rundt til du har en smidig dej.

Hæld dejen ud på et bord og ælt den sammen. Kom i skålen og dæk med film. Lad hæve i 2 timer.

Pres luften ud af dejen og del den i to. Rul til to pølser og del hver pølse i 9 dele. Form nu de 18 stykker til boller. Læg bollerne tæt på en bradepande med bagepapir. Vi brugte en med høje kanter der målte 25 x 36 centimeter. Lad efterhæve i 45 minutter. Sæt din ovn på 225 grader. Bag bollerne i 15 minutter indtil gyldne. Tag ud og sæt bradepanden på en rist. Lad bollerne afkøle helt.

Skær igennem. – Rist og server med de to slags smør.  Rør smør med sukker og vaniljekorn fra hele stangen.

Find inspiration til tilbehøret

Opskrift

Figen- og vaniljemarmelade