Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Hanegal økologi

Økologiske grise og andre dyr, som har haft et ordentligt liv, ender her. Hos Hanegal i Haderslev, der har vokset sig fra en lille fritidsgård til en stor økologifabrik.

Hanegal

Hanegal i Sønderjylland er Irmas store samarbejdspartner omkring økologiske kødprodukter. Virksomheden blev grundlagt af Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen for mere end 20 år siden.

Økologien og Danmark har været ude på noget af 
en rejse, og Ulrich og Fie har været med hele vejen. Vi har besøgt Hanegal i Haderslev for at følge produktionen af Irmas økologiske spegepølse og Irmas økologiske leverpostej.

Dyrevelfærd og økologi

Men først skal vi selvfølgelig høre om vejen fra Ulrichs økologiske gård nær Silkeborg til Hanegals fabrik i Haderslev. I starten var Ulrich kun fritidslandmand, mens han arbejdede som biolog i Miljøstyrelsen. Fie var derimod uddannet som økologisk landmand, og den fælles interesse for økologisk landbrug gjorde, at de hurtigt blev enige om at danne partnerskab professionelt og privat. Det var ikke mindst hensynet til dyrevelfærden, der sporede Fie og Ulrich ind på økologien. Dengang i økologiens barndom var der stort set ikke en gris at se på de danske marker. De var alle sammen gemt væk i staldene.

”Da jeg startede med økologiske grise på friland, var der mange, der var overbevist om, at det ikke kunne lade sig gøre. Man troede, at grisene ville løbe deres vej, hvis de ikke blev syge. Men det skete selvfølgelig ikke,” fortæller Fie Graugaard, der allerede få år efter modtog Antoniusprisen for udviklingen af den økologiske svineproduktion. Men på trods af et godt griseliv, gode ideer og god omtale var det svært at få afsat de økologiske produkter. Og løsningen blev, at de startede deres eget slagteri på gården i 1994. Efter et par år havde de sat grisefoden i døren hos nogle supermarkeder med økologisk kød og siden økologisk pålæg, som senere blev det store omdrejningspunkt.

Hanekyllingen, der voksede sig stor

Gårdslagteriet blev til Hanegal – opkaldt efter et par støjende haner på gården, hvor det hele startede. Virksomheden er for længst vokset ud af gårdslagteriet i Silkeborg. I dag er Hanegal flyttet til et 4000 kvadratmeter stort anlæg i Haderslev, hvor der primært bliver produceret økologisk kødpålæg som leverpostej og pølser. Gode økologiske kvalitetsprodukter, der samtidig lægger sig tæt op ad danskernes smag.

”Vores ide med det her var, at vi ville lave økologi, som helt almindelige danskere havde lyst til at købe. F.eks. var der mange, som ikke troede, at man ville få succes med en økologisk leverpostej. De mente, at økologer ikke gad spise leverpostej. Men det er en af vores største succeser,” fortæller Ulrich, mens han viser os rundt.

Stor - men lille

Fabrikken er blandt de største rent økologiske af slagsen i verden. Men sammenlignet med de konventionelle kødproducenter er det en ganske lille og overskuelig virksomhed. Her er godt 25 ansatte, og der bliver hverken arbejdet på akkord eller nathold.

Duften af fersk kød blander sig med den gennemtrængende duft af røget bøgeflis, mens vi går gennem hallerne. Her bliver blandt andet røget bacon. Og duften af røg er behagelig, men også ganske insisterende.

Irmas økologiske salami

Fabrikken er præget af, at man laver mange forskellige varer, og at produktionen ofte bliver stillet om. Og nu er de ved at være klar til Irmas økologiske middelhavskrydrede salami. Karrene med kødet står klar. Her er frosset spæk, bovkød i store, regulære stykker og blandet svinekød. Faktisk går der 128 gram svinekød til 100 gram af Irmas økologiske salami, hvilket har givet anledning til mange spørgsmål fra kunderne. Kødet taber nemlig noget af sin vægt, når salamien bliver tørret, hvor smagen samtidig bliver modnet. Inden vi kommer så langt, skal der krydderier i: Her er det bl.a. tørrede tomater, timian og oregano. Opskriften på den økologiske middelhavskrydrede salami er udviklet i et tæt samarbejde mellem Hanegal og Irma.

Ideen var at Irma skulle have en række forskellige økologiske salamier, og en af dem skulle være lidt mere krydret. Salamien skulle også have en stor diameter for at passe godt til en dansk rugbrødsmad. Resultatet er blevet en let krydret Irma-salami, der er en fast ingrediens i mange Irma-kunders madpakke og på frokostbordet. De to andre varianter er mild salami og kartoffelsalami. Desuden laver Hanegal Irmas tre økologiske leverpostejer.

De bedste økologiske råvarer

”Vi laver en Irmas almindelige, økologiske leverpostej, en baconleverpostej og en okseleverpostej. Vi arbejder hele tiden med at forbedre opskriften, f.eks. er alt det pålæg, vi har i Irma nu, glutenfrit, hvilket også flere kunder, har efterspurgt”, fortæller Ulrich.

Gennem alle årene har Irma været en vigtig samarbejdspartner for Hanegal, og sådan er det stadig. For mens økologi er vokset overalt, er den økologiske andel meget lille, når man taler om svinekød og kødpålæg – faktisk under to procent i detailhandlen generelt. Sådan er det dog ikke i Irma, hvor økologiandelen er væsentligt højere – også når vi taler om kød.

Men i modsætning til dengang, det hele startede på gården ved Silkeborg, er den største bekymring ikke længere at få solgt grisene.
”For os er den største udfordring at sikre, at vi har de rigtige økologiske råvarer til rådighed. Vi kan ikke holde op med at lave leverpostej og pølser, fordi der ikke er flere økologiske svin til salg i Danmark. Derfor har vi fået nogle gode samarbejdspartnere ude i Europa, som har den samme holdning til økologi som os,” fortæller Ulrich, der også lige når at fortælle, at hele produktionen nu er baseret på vindmøllestrøm.

Holdningerne er de samme, selvom den lille hanekylling har vokset sig stor.

Hanegal i Irma

Ud over Irmas økologiske leverpostej og Irmas økologiske spegepølse er der en række andre Hanegal-produkter i Irma. Ud over pålæg i Hanegals eget navn – f.eks. kyllingeleverpostej – er der tale om bacon og en populær serie af økologiske færdigretter af meget høj kvalitet.

Ø-mærket

Dyrene, der anvendes til økologiske produkter som f.eks. Hanegal, har ikke blot levet af økologisk foder – de har også haft markant bedre forhold end dyr fra konventionelle landbrug. Reglerne for økologi handler både om adgangen til udendørsarealer, lys, brugen af medicin, og hvor lang tid ungen kan være hos sin mor. Desuden skal alle dyr have fri adgang til grovfoder. Reglerne for økologi er med få variationer de samme for det danske Ø-mærke og det grønne europæiske økologimærke.