Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Irmas frilandsgris 

Den lille glade frilandsgris

Det gode griseliv

I Irma går vi gerne et skridt videre, hvis noget er værd at kæmpe for. Vi kæmper for, at den gode spise-oplevelse og hensynet til dyrevelfærd får lige høj prioritet. Under navnet Irmas Udvalgte finder du kød, der lever op til dette krav.

Produktionen af Irmas Udvalgte Frilandsgris tager i udstrakt grad hensyn til grisenes naturlige adfærd. Grisene fødes i hytter på friland, og smågrisene lever sammen med soen de første fem uger af deres liv. Her har de mulighed for at die og motionere. Som slagtegrise lever de i stalde, hvor de har næsten dobbelt så meget plads at bevæge sig på i forhold til almindelige grise. De har masser af halm og adgang til løbegårde i det fri. 

Grisen må først slagtes efter at have været tilbageholdt i dobbelt så lang tid, efter endt behandling, som almindelige slagte-grise. De strenge regler resulterer i kød af høj kvalitet, og de vidtstrakte hensyn til dyrevelfærd betyder, at kødet anbefales af Dyrenes Beskyttelse.

Trynen i jordet og halen i vejret

Produktionen af Irmas Udvalgte Frilandsgris tager i udstrakt grad hensyn til grisenes naturlige adfærd. Grisene fødes i hytter på friland, og smågrisene lever sammen med soen de første fem uger af deres liv. Her har de mulighed for at die og motionere.

Som slagtegrise lever de i stalde, hvor de har næsten dobbelt så meget plads at bevæge sig på i forhold til almindelige grise. De har masser af halm og adgang til løbegårde i det fri.

Hvis en Frilandsgris har behov for medicinsk behandling, kan det kun ske efter aftale med en dyrlæge. Grisen må først slagtes efter at have været tilbageholdt i dobbelt så lang tid, efter endt sygdom, som almindelige slagte-grise. De strenge regler resulterer i kød af høj kvalitet, og de vidtstrakte hensyn til dyrevelfærd betyder, at kødet anbefales af Dyrenes Beskyttelse.

Irmas skovgris

Alle grise elsker at rode med trynen og det får Irmas skovgrise rig lejlighed til hvert år. Her bliver de nemlig sluppet løs i en skov, hvor de får lov til at leve frit. 

Det er Tommy og Nielli Simmelsgaard i Karup, som har indhegnet et stort område til grisene. Hovedparten af området er skov, mens resten af arealet er ryddet skov, hvor der stadig ligger gamle rødder i jorden, som gør det til et paradis for grise at færdes i.
 
Den moderne gris stammer oprindelig fra vildsvinet, som er et skovdyr og elsker at rode med sin tryne i skovbunden, hvor den finder rødder, snegle og kogler. Det er dét liv, som Irmas skovgrise har haft fornøjelsen af at prøve i en midtjysk skov.
 
I modsætning til rigtige vildsvin får skovgrisene dog mulighed for at gå ind om natten. To store mobile haller på hver over 30 kvadratmeter stilles til deres rådighed. Her kan de ligge lunt i halm og sove om natten. Dog bliver det nok vejret, som afgør hvor meget de vil opholde sig inde. Hvis det regner eller er koldt, vil de gå ind, men når det er tørt og varmt, kan de godt finde på at blive ude - også om natten.
 
Skovgrisene er født som almindelige frilandsgrise og lever de første fem uger med soen i en hytte på en græsmark. Derefter flyttes de til en åben stald for at vænne sig til at leve uden deres mor, inden de ti uger gamle slippes ud på et skovklædt areal, hvor de lever resten af deres liv. Irmas Skovgrise er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

Kødet fra Irmas skovgrise sælges kun i begrænsede mængder og - perioder henover året.

Skovdyr af sind

Den moderne gris stammer fra vildsvinet og er oprindelig et skovdyr. Det ses tydeligt, når grisene kommer ud i skoven. De stikker straks trynen i jorden og får krølle på halen. De elsker at rode i jorden. Finde kogler, snegle og rødder. Efter 3 måneders ophold i skoven er hele det 9 hektar store areal rodet op. Grisene har undersøgt alt, og der er ikke en grøn plet tilbage.