Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Munk med mening

Der står både bænkebidere, melorme, pureret lammehjerne i kranie og hjerte serveret med ”blodplasma” på menuen i køkkenet hos Rasmus Munk.

Munk med mening

I 2015 startede Rasmus Munk Restaurant Alchemist med en stålsat vision om at skabe en ny type restaurant. En restaurant, der for alvor skulle rykke ved grænserne for, hvad et måltid er. Med en brændende passion for at skabe tankevækkende madoplevelser, der stikker dybere end til blot bunden af tallerkenen, stævnede den dengang kun 24-årige Rasmus Munk ud på en rejse, der på rekordtid har fået den etablerede gastrobranche, såvel som anmeldere og gæster fra hele verden, til måbende at åbne både øjne, ører, næse og mund.

Maden skal give mening

Som en anden alkymist i sin søgen efter guld og evigt liv, sætter Rasmus ved hjælp af sit holistiske køkken – og iscenesættelse af maden – fokus på flere af livets store dilemmaer.

Og det lå ligesom til højrebenet, at det var den vej, han skulle. ”Uden at det skal lyde forkert, så har jeg jo lavet det, de andre har lavet før. Jeg har lavet det klassiske franske køkken, tilsat de nordiske ingredienser. Og det med at plukke urterne nede i skoven og bruge de lokale, biodynamiske råvarer osv. Jeg kunne mærke, jeg havde en trang til mere. Trang til at sætte mere fokus på nogle politiske og socialt ansvarlige aspekter, som jeg syntes, var mere vigtigt. For mig skal maden ikke bare smage godt, jeg vil også have, at folk får noget at tænke over, når de spiser den,” lyder det eftertænksomt fra Rasmus Munk.

Blodpose og askebæger

Rasmus Munk har i den grad givet både publikum og presse noget at tænke over. For eksempel flokkedes den verdensomspændende tv-station, BBC, og danske medier om at berette om den unge kokke-komet fra Vejle, der med ét blev kendt, da han serverede kalvehjerte fyldt med kødfars og rød sauce – der til forveksling ligner blod – i en tilhørende blodpose med en opfordring om at tilmelde sig som organdonor. Omtalen og det ligefremme budskab om manglen på organdonorer har fået godt tusinde gæster til at tilmelde sig som nye organdonorer. Mens forretten ”Askebægeret – Brændende Kærlighed”, inspireret af den lungecancer, der ramte Rasmus’ egen mormor, og som sigende serveres i et askebæger, har fået flere gæster til tasterne med tak og beretninger om rygestop, efter mødet med de tankevækkende retter fra Rasmus’ køkken.

Budskaber i balance

Men selvom budskabet skal være tydeligt, må det ikke være belærende. Og det er en balancegang, hvor langt man kan skubbe gæsterne, mener Rasmus. Til gengæld ligger det godt i maven, når det lykkes. ”Det er super fedt og giver virkelig sus i maven, at mad kan have den effekt, og man kan være med til at flytte noget. Det er faktisk ret fantastisk, og jeg tror, vi i fremtiden kommer til at søge flere af den type madoplevelser, hvor vi kan mærke kokkens personlighed og dybereliggende budskaber,” lyder det fra Rasmus Munk.

Holistisk cuisine

Men skal der dybere budskaber på menuen, gør maden det ikke alene. Derfor gør Rasmus og hans team god brug af effekter inspireret af teatrets og kunstens verden. Det handler om at designe måltidet, så lys, lyd, duft og smag tilsammen udgør en komplet sanseoplevelse. ”Det handler om at indkapsle alting – lige fra maden og den dybere mening med maden til alt det udenoms, der understreger fortællingen. Det vil sige toiletpapiret, det regi og service, vi serverer maden i, lydkulissen og det sociale, der handler om, at vi sidder sammen, når vi indtager maden. Og så er der jo også det politiske aspekt, hvor vi provokerer og sætter nogle sociale dagsordener, der rykker nogle barrierer. Så det er meget mere end bare en oplevelse af gode råvarer og god smag. Jeg vil kalde det holistic cuisine, hvor du som gæst skal forvente det uforventelige,” MØD slutter Rasmus Munk.

irmapigen

Prøv Rasmus Munks opskrifter i dit eget køkken

Opskrift

Frossen æbleskum

Opskrift

Tatar af lammehjerte

Opskrift

Citroncocktail