Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Paris, Pastinak og Po'boy

Takeaway kan være både sund og smagfuld. Det handler om ingredienserne

Takeaway kan være sundt

Med den ene fod i det franske køkken og den anden i barndommens sønderjyske nyttehave har Torben Klitbo smagt på verden. Mød kokken og iværksætteren, der vil vise danskerne, at ’takeaway’ kan være både sund og smagfuld. Når bare råvarerne er i orden.

Om Quartier

På charmerende Værnedamsvej i smørhullet mellem Frederiksberg og Vesterbro ligger Torben Klitbos lille takeaway, Quartier. Her er der lagt vægt på gode, gedigne og smagsrige råvarer og hyggelig lokal stemning. ”Jeg er forelsket i gaden. Jeg har tidligere boet i Paris, og dette er nok det tætteste, man kommer Paris i København,” fortæller Torben Klitbo, der efter opholdet i byernes by stiftede den succesfulde restaurant- og takeawaykæde, Cofoco, med tilhørende produktion af måltidsretter og convenience mad til blandt andre Irma.

Tilbage til rødderne

Uenighed om kædens fremtidige retning resulterede sidste år i, at Torben efter tretten år i restaurantbranchen tog sit gode forklæde og gik egne veje. Tilbage til takeawayen, hvor det hele startede, med gode måltider lavet fra bunden. ”Mit grundkøkken har hele vejen igennem været fransk, men med en forkærlighed for skandinaviske råvarer. – Jeg har fremstillet mange retter med pastinakker, persillerødder, jordskokker og skorzonerrødder i mit liv – men altid retter med det franske tvist”. Torben er ikke i tvivl, om hvordan råvarer skal dufte og smage, og derfor anvender han så vidt muligt sæsonens råvarer. Det er vigtigt, at man kan smage råvarerne, og at de smager af det, som de nu en gang er. ”Tag nu fx dild, det dufter oftest ikke af noget længere – og slet ikke om vinteren. Jeg husker min mosters have, hvor der bare duftede af dild”.

”Jeg har heller aldrig været i tvivl, om hvad jeg synes er godt. Jeg har ikke følt, jeg skulle eksperimentere med alt muligt og lave alle mulige sindssyge ting for at finde tilbage, til hvad der er godt. Det har jeg været forskånet for,” siger han med et glimt i øjet og en tyde- lig bevidsthed om den lidt provokerende hentydning til det molekylærkøkken, som var så populært for få år siden. ”Jeg har altid syntes, at en boeuf bourguignon med fløde smagte godt, og at der ikke var noget galt i at lave noget så gammeldags og traditionelt som langtidsbraiseret kød af ordentlige råvarer”.

Menuen hos Quartier er dog ikke kedelig, tværtimod! ”Vores filosofi er, at vi laver noget, som vi selv har lyst til at spise. Samtidig med, vi gerne vil give folk en smagsoplevelse og udfordre dem lidt”. Noget af det mere eksotiske på menukortet er en po’ boy sandwich med friterede østers og mayo. Det er Quartiers amerikanske køkkenchef, Israel Karasik, som har sneget denne New Orleans-specialitet ind på menukortet.

Langsom mad i en fart

I de senere år har Torben været foregangsmandinden for udviklingen af ’convenience food’, altså færdigretter til detailhandlen.

De er, ligesom hans takeaway, baseret på gode råvarer og mad lavet fra bunden. ”Der sker en ændring i folks madvaner i disse år. Der er en stigende efterspørgsel på takeawaymad, convenience mad og måltidskasser. "Jeg synes, at Irmas fokus på at udbrede nye madoplevelser og madglæde er prisværdig. Mit ønske er netop, at der kommer bedre mad på hylderne til alle danskere. Det handler om muligheden for at købe en hurtig måltidsløsning med god samvittighed og samtidig få den ægte smagsoplevelse, i stedet for de udenlandske frostvarer eller færdigretter proppet med syntetiske ingredienser,” fortæller Torben.

I fremtiden skal han hjælpe Irma med udvikling af nye måltidsløsninger og gastronomisk sparring.

irmapigen

Gør Torben Klitbo kunsten efter

Opskrift

Østers po'boy med mayonnaise og krydderurter

Opskrift

Fjeldørred med grøn hummus, asparges og dild-birkes vinaigrette

Opskrift

Grillet Limousinekalv-ribeye med dirty rice og ærte-persillepesto