Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Hanegal økologi

Økologiske grise og andre dyr, som har haft et ordentligt liv, ender her. Hos Hanegal i Haderslev, der er vokset fra en lille fritidsgård, til en stor økologiproduktion.

Hanegal

Hanegal i Sønderjylland er Irmas store samarbejdspartner omkring økologiske pålægsprodukter og færdigretter. Virksomheden blev grundlagt af Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen for mere end 25 år siden.

Økologien og Danmark har været ude på noget af en rejse, og Ulrich og Fie har været med hele vejen. Vi har besøgt Hanegal i Haderslev for at følge produktionen af Irmas økologiske produkter fra Hanegal.
- Duften af fersk kød blander sig med den gennemtrængende duft af røget bøgeflis, mens vi går gennem hallerne. Her bliver røget bacon og spegepølser. Og duften af røg er behagelig, men også ganske insisterende. Ulrich fortæller, at røgen filtreres i et kammer hvor de skadelige partikler i røgen tilbageholdes og det er netop kendetegnende for Hanegal, at Ulrich og Fie beslutter at forbedre på sundhed og miljø også selv om det ikke er krav fra myndigheder eller andre.

 

Økologi helt fra begyndelsen

I 80èrne var Ulrich fritidslandmand, mens han arbejdede som biolog i Miljøstyrelsen. I 1990 mødte han Fie, som var uddannet  økologisk landmand, og den fælles interesse for dyrevelfærd, miljø og hvordan vores fødevarer fremstilles gjorde, at de hurtigt blev enige om at danne partnerskab professionelt og privat. Dengang i økologiens barndom var der stort set ikke en gris at se på de danske marker. De var alle sammen gemt væk i staldene.

”Da jeg startede med økologiske grise på friland, var der mange, der sagde, at det ikke kunne lade sig gøre. Man troede, at grisene ville løbe deres vej og at de blev syge af udelivet. Men det skete selvfølgelig ikke, tværtimod så vi sunde og muntre grise, ” fortæller Fie Graugaard, der i 1997 modtog Antoniusprisen for udviklingen af den økologiske svineproduktion. De startede også deres eget slagteri på gården og efter et par år havde flere supermarkeder økologisk kød og siden økologisk pålæg på hylderne.
- Dengang var det helt nyt!

Stor - men lille

Fabrikken er blandt de største rent økologiske af slagsen i verden. Men sammenlignet med de konventionelle kødproducenter er det en ganske lille og overskuelig virksomhed. Her er ca. 50 ansatte hvoraf mange er sønderjyske pølsemagere. Hver 4. ansatte har oprindelse fra andre lande end Danmark og det er Ulrich og Fie stolte af.

”Vi skal naturligvis kunne tale sammen på dansk så vi forstår og kan inspirere hinanden. Den medarbejder fra udlandet, som taler dårligst dansk er fra Norge!”, siger Fie med et skævt smil.

Irmas økologiske salami

Fabrikken er præget af, at man laver mange forskellige varer, og at produktionen ofte bliver stillet om. Og nu er de ved at være klar til Irmas økologiske Mild Spegepølse. Karrene med kødet står klar. Her er frosset spæk, bovkød i store, regulære stykker og blandet svinekød. Faktisk går der 128 gram svinekød til 100 gram af Irmas økologiske salami, hvilket har givet anledning til mange spørgsmål fra kunderne.
Kødet taber noget af sin vægt, når salamien bliver tørret, og samtidig bliver smagen modnet.
Inden vi kommer så langt, skal der krydderier i. I det her tilfælde, er det blandt andet tørrede tomater, paprika og hvidløg, som bidrager til den helt rigtige smag.

Opskriften på denne spegepølse er udviklet i et tæt samarbejde mellem Hanegal og Irma. Hanegal oplyser alle ingredienserne, inklusiv krydderier, og det er faktisk usædvanligt.  Krydderier holdes ofte hemmeligt for at beskytte en opskrift, men Ulrich og Fie ved, at mange mennesker har følsomhed overfor visse krydderier, og derfor har de valgt at alt indgår i deklarationerne.

Udvikling med fokus på råvarer

Navnet Hanegal er inspireret af en flok galende haner på gården ved Silkeborg, hvor det hele startede.

I dag er Hanegals forarbejdning flyttet til et 4000 kvadratmeter stort anlæg i Haderslev. De mest kendte produkter er økologisk pålæg som leverpostej og pølser. Men i de seneste 15 år har Hanegal udviklet en lang række produkter uden kød, herunder mange færdigretter.

Ulrich og Fie har altid haft den holdning, at vi alle sammen skal spise mindre, men bedre, kød. Det er essentielt at vælge god dyrevelfærd og at tænke over hvordan de fødevarer vi vælger, bliver fremstillet.
”Lidt kød er dog ikke skadeligt for vores klode, fordi de store græssende dyr kan udnytte de marginale jorde og det gavner biodiversiteten”, siger Fie.

Økologi til alle

”Vores ide med det her var og er, at vi vil lave økologi, som helt almindelige danskere har mulighed for at købe. Vi vil gerne have økologiske produkter ud i alle almindelige dagligvarebutikker så det bliver nemt og almindeligt at købe økologi. Det er jo lykkedes i dag og det er vi både stolte og glade for”, siger Ulrich.

”Irma har igennem årtier været spydspids når det gælder økologi i detail og her har flere af Hanegals produkter trådt sine barnesko”, tilføjer Ulrich. Et af disse produkter er Wienerpølser, som bliver mere og mere populære selv efter 20 år og har igennem årene vundet en række smagstest.

Ø-mærket

Dyrene, der anvendes til økologiske produkter som f.eks. Hanegal, har ikke blot levet af økologisk foder – de har også haft markant bedre forhold end dyr fra konventionelle landbrug. Reglerne for økologi handler både om adgangen til udendørsarealer, lys, brugen af medicin, og hvor lang tid ungen kan være hos sin mor. Desuden skal alle dyr have fri adgang til grovfoder. Reglerne for økologi er med få variationer de samme for det danske Ø-mærke og det grønne europæiske økologimærke.

God mad til alle

”For os er det en stor udfordring at sikre, at vi har de rigtige økologiske råvarer til rådighed. Vi kan ikke holde op med at lave leverpostej og pølser, fordi der f.eks. ikke er flere økologiske grise eller kyllinger til salg i Danmark. Derfor har vi fået nogle gode samarbejdspartnere ude i Europa, som har den samme holdning til økologi som os,” fortæller Ulrich.

Ud over Irmas økologiske leverpostej og Irmas økologiske spegepølser er der en række andre Hanegal-produkter i Irma. Der er pålæg og pølser i Hanegals eget navn – og bl.a. en populær serie af økologiske færdigretter af meget høj kvalitet.

Alle Hanegals produkter fremstilles uden tilsætningsstoffer. En lang række produkter er i dag glutenfri, laktosefri og uden tilsat sukker. Hanegal udvikler flere og flere produkter uden kød og 85% af den energi der anvendes i produktionen kommer fra Hanegals vindmølle. - Holdningerne er de samme, selvom den lille hanekylling har vokset sig stor.

Få inspiration til, hvordan du kan bruge Hanegals produkter

Opskrift

Salamikrydret kyllingegryde med broccoli

Opskrift

Salami og bøffelmælksmozzarella

Opskrift

Spansk omelet med krydret pølse og blomkål