Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Bæredygtige fisk er gudespise

Fisk er et sundere valg. Og det har aldrig været nemmere at spise dem med god samvittighed.

MSC-mærket

Der hvor vinden fra Vesterhavet får træerne til at vokse skråt, og hvor turister om sommeren strømmer til for at købe friske fisk på havnen i Hanstholm, tager Martin Poulsen et kort hvil i morgensolen. Han er fisker og er ved at gøre nettet klar til næste tur på havet. Snakken falder hurtigt på yndlingsfiskeretter. ”Vores hofret på båden er kogte, salte kuller. Jeg vil hellere have det end en engelsk bøf. Det er gudespise!,” siger han med tydelig begejstring i stemmen.

Den solbrændte fisker kaster et blik på sin lyseblå trækutter med navnet HM 862 malet på. Båden fanger primært kuller og torsk med snurrevod og hører til de i dag 14 danske fiskerier, der bærer det blå MSC-mærke.

Se efter de blå fisk

Det blå mærke med den lille fisk betyder, at fisken kommer fra en sund bestand, og at den er fanget med hensyn til havmiljøet. Kun fiskerier, der har kunnet dokumentere overfor uafhængige forskere og eksperter, at de lever op til MSC’s strenge krav til bæredygtigt fiskeri, kan sætte MSC-mærket på deres fangst.

Martin Poulsen er en af de mange fiskere over hele verden, der er med til at sikre, at det i dag er blevet nemmere at finde bæredygtige fisk og skaldyr ude i butikkerne. ”Vi spiser selvfølgelig vores egne fisk, når vi er på havet. Men når jeg engang imellem drister mig ind til Aalborg, så går jeg også og kigger efter MSC-mærket. Jeg synes, det er en god ide. Forbrugerne bliver mere og mere bevidste om, at nogle fisk måske er truet. Og at der findes et mærke, de kan styre efter,” siger han.

I dag er der over 900 forskellige fiske- og skaldyrsprodukter med MSC-mærket i Danmark. Lige fra friske østers fra Limfjorden, marienrede sild fra Nordsøen, rejer fanget ud for Grønlands vestkyst og tun fra Stillehavet.

Fakta om MSC

  • MSC - Marine Stewardship Council - er en global og uafhængig organisation, der arbejder for at gøre verdens fiskerier bæredygtige gennem certificering.
  • Det blå MSC-mærke hjælper dig med at finde de fisk, du kan spise med god samvittighed. 
  • I den første uge af september sætter landets supermarkeder for andet år i træk fokus på MSC-mærket i en landsdækkende kampagne. 
  • Over 300 fiskerier er på verdensplan allerede engageret i MSC-programmet, og der kommer hele tiden nye til.