Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Irmas kunstdåse

Kunstdåsen fra Irma 2015 viser velkendte motiver fra København – og så alligevel ikke.

Irmas kunstdåse

Irmas kunstdåse er rent københavneri

Billedkunstneren Jesper Christiansen tager os på tur gennem Søren Kierkegaards by.

Jamen, det er da Rundetårn set nede fra Pilestræde. Men porten … det er da den fra byretten på Nytorv. Og, er det ikke Vartorv ved Rådhuspladsen ude i siden?

Selv en indfødt københavner kan blive lidt rundtosset af geografien på de billeder, der i år pryder Irmas kunstdåse og genbrugspose. Billedkunstneren Jesper Christiansen tager os på en tur rundt i det gamle København, hvor huse, tårne og andre af byens fikspunkter er blevet samplet og mikset godt og grundigt.

Værket tager udgangspunkt i Søren Kierkegaards dagbøger fra 1830’erne og 1840’erne.

”Søren Kirkegaard kunne godt lide, at folk troede, han var mange forskellige steder på samme tid. Han iscenesatte det, så det så ud som om, han var hjemme i lejligheden på Nytorv samtidig med, at han dukkede op i Det Kongelige Teater. Så sneg han sig ud og viste sig på en restaurant på Kongens Nytorv. Han syntes, det var enormt morsomt, at man mente at have set ham forskellige steder i byen på samme tid,” fortæller billedkunstneren Jesper Christiansen.

Søren Kirkegaards gåture i de københavnske gader, hvor han talte med høj og lav, var en vigtig del af filosoffens liv. Han kaldte dem sit daglige ”menneskebad”. Det er menneskebadene Jesper Christiansen har taget udgangspunkt i – selvom Christiansen paradoksalt nok er kendt for aldrig at male mennesker. ”Det tog halvanden års tid at komme ind i Kierkegaards univers. Og det er meget sådan, jeg arbejder: At jeg tager en tekst eller noget musik, som jeg ikke har noget særligt forhold til, men hvor jeg har en anelse om, at der ligger noget billedmæssigt, jeg kan forløse. Jeg starter meget korporligt, med at skrive noget af teksten, og så arbejder jeg mig længere ind i det. Når det slutter, så ser det meget sofistikeret ud, men det hele starter af ren nød, ” siger Jesper Christiansen, der mente, at værket passede godt til Irma, da Irma jo ”ligger i en del af Danmark, hvor folk kender København”.

Overskuddet for salget af kunstdåsen går til Mødrehjælpen

”Jeg elsker sådan noget som de her kaffedåser, selvom jeg sikkert kommer til at rense gulve i kunstnerhimlen. Men jeg kan rigtig godt lide det dekorative aspekt. Men det, Irma har gjort her, er rigtig sjovt, ” tilføjer Jesper Christiansen, der har lavet en kaffedåse og en af de store genbrugsposer til Irma.

Hele serien Rundt om hjørner med Søren Kierkegaard er oprindeligt skabt til Københavns Byret og hænger i Skifteafdelingen i Hestemøllestræde.

Irmas huskunstnerprojekt er skabt i samarbejde med IN SITU (www.insitu.dk), der er specialiseret i formidling af samtidskunst.