Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Forskellige mærker

Forskellige mærker

I Irma og på irma.dk elsker vi økologi og det bliver der lagt mærke til. For nyligt blev Irma kåret til Danmarks mest bæredygtige brand i Sustainable Brand Index 2015.

Herunder gennemgår vi de forskellige mærkninger, så du trygt kan handle økologi på Irma.dk

I Irma er økologi en hjertesag. En passion du tydeligt kan se, når du handler i Irma og på Irma.dk.  I Irma finder du altid en lang række varer, der er Ø-mærkede. 

På Irma.dk kan du altid se om den enkelte vare er økologisk – hvor både det røde Ø og det grønne EU mærke fremgår på varesiden.  Læs her på siden mere om det danske Ø-mærke, som i år fejrer 25 års jubilæum.

Din tryghed for ren økologi 

Når varen bærer det statskontrollerede Ø-mærke kan du stole på, at den er økologisk. Mærket er nemlig din garanti for, at varen er blevet økologikontrolleret af de danske myndigheder. At varen er statskontrolleret betyder, at fødevarestyrelsen fører kontrol med den gård eller virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket produktet, for at garantere, at det lever op til de europæiske økologiregler. 

Ø-mærket påføres både danske såvel som udenlandske produkter, men kontrollen foregår altid inden for de danske grænser. Mærkningen påføres hovedsageligt fødevarer, men kan også findes på visse nonfood produkter såsom hunde- og kattemad.

Når varerne er blevet grundigt kontrolleret, transporteres de ud til butikkerne, hvor du kan genkende dem på det karakteristiske røde Ø på en hvid baggrund, som er påført alle de statskontrolleret økologiske varer. 

Et økologimærke, vi alle kender

Ø-mærket er ifølge Fødevareministeriet et af Danmarks stærkeste brands, idet 98% af danskerne kender til det, og 84% har tillid til det.  Ø-mærket skal først og fremmest skabe tryghed omkring økologi hos dig, når du køber dine dagligvarer.

Mærket har eksisteret siden 1990, hvilket betyder, at det i 2015 kan fejre 25 års fødselsdag. Det fejrer vi i Irma med at introducere mere end 250 nye økologiske varer alene i år 2015. 

Europæiske økologiregler

I Irma og på Irma.dk har vi rigtigt mange varer, der bærer det europæiske økologimærke. Mærket er kendetegnet ved den grønne farve og stjernerne. Lige som med Ø-mærket kan du se, hvilke mærkninger der gælder for den enkelte vare på varens produktside. 

Økologi i Europa 

Vi har fælles regler for økologi i hele Europa. EU har udviklet detaljerede regelsæt for økologisk planteproduktion og dyreindhold, som medfører, at alle varer, der har betegnelsen økologisk, biologisk eller lignende, skal leve op til en række krav. Det betyder bl.a., at der ikke må bruges pesticider, kunstgødning, gensplejsning og farve- og aromastoffer. Samtidigt stilles der krav til, at de økologiske dyr har god plads og adgang til at komme udendørs. 

EU's økologi-logo

EU’s økologilogo er ligesom det danske Ø-mærke en garanti for, at varen er produceret i overensstemmelse med de europæiske økologiregler. I modsætning til det danske Ø-mærke, som er frivilligt at benytte, er økologi-logoet dog obligatorisk at benytte på økologiske fødevarer. Mens det danske Ø-mærke formyndiges af den danske stat, kan både offentlige og private organer godkendes som kontrollør af EU økologi-logoet.

Læs om Irmas andre mærkninger her.

Private økologimærker

Der findes en række private økologimærker, som stiller særskilte krav til økologi. Fælles for dem alle er, at de som minimum overholder de fælles europæiske regler, men i de fleste tilfælde stiller de endnu højere krav til specifikke områder inden for økologi. Reglerne udarbejdes og kontrolleres af private instanser, så der er ikke, som med Ø-mærket, tale om statskontrol.

Danske brancheaftaler

I Danmark har vi traditionelt stillet højere krav til økologi end i de andre europæiske lande, men efter de harmoniserede EU-regler trådte i kraft, er det ikke længere muligt. Derfor har en række danske virksomheder indgået brancheaftaler i samarbejde med bl.a. Økologisk Landsforening, der sikrer, at de vigtigste danske særregler bliver videreført.

I Irma har vi et tæt samarbejde med Økologisk Landsforening, hvor vi sammen arbejder for mere økologi i Danmark og i Irma.

Gennem Økologisk Landsforening opdager vi bl.a. nye økologiske producenter og får hjælp til at arbejde bedre med økologien i butik og hos vores leverandører. Læs mere om Økologisk Landsforening og Irma her.

Det svenske Krav

Krav er et svensk økologimærke, som benyttes på fødevarer samt enkelte tekstilprodukter. Mærket, som bl.a. findes bl.a. på Urtekrams produkter, stiller højere krav end EU til bl.a. dyrevelfærd, sundhed, social ansvarlighed og klimapåvirkning.

Det norske Debio

Debio er Norges svar på et privatkontrolleret økologimærke. Organisationen bag har til formål at udvikle økologiske landbrugs- og dyrkningsmetoder. Medlemmerne er norske organisationer, herunder bl.a. Coop Norge.

Det franske Ecocert

Det franske økologimærke Ecocert, som benyttes på både fødevarer, kosmetik og tekstiler, har vundet stor udbredelse på det internationale marked. Organisationen er uafhængig og certificeret til selv at udstede og holde kontrol med Ecocert-mærket. Ecocert stiller bl.a. krav til, at 95 % af ingredienserne i et produkt skal være naturlige. Du finder bl.a. Ecocert-mærket på viskestykker af økologisk bomuld i Irma.

Det engelske Soil Association

Soil Association er en privat britisk nonprofit organisation, der står for certificeringen af størstedelen af fødevarer i Storbritannien samt en lang række internationale virksomheder. Ligesom det danske økologiske spisemærke, har Soil Association forskellige mærker til forskellige niveauer af økologi. For at et produkt kan blive certificeret af Soil Association, skal mindst 95% af ingredienserne uden vand være økologiske.

Det tyske Natrue

Det tyske økologimærke Natrue benyttes udelukkende på økologiske kosmetikprodukter. Mærket stiller ikke noget minimumskrav til procentdelen af økologiske ingredienser, men opdeler ligesom Soil Association deres certificering i forskellige økologiniveauer, der symboliseres med et antal stjerner.