-
Kog perlerugen efter anvisningen på posen. Sigt vandet fra rugkernerne og hold dem lune under et viskestykke, så optager de nemlig bedre marinade.
-
Del makrellen i mindre stykker.
-
Fjern kernehuset fra æblerne og skær æblerne ud i flotte både.
-
Pil løget og hak det fint. Hak eller klip også purløget fint.
-
Tænd ovnen på 120 grader.
-
Skær brødet i små tern og vend dem med olivenolie og lidt salt. Fordel brødterninger på en bageplade med bagepapir og bag dem helt sprøde i ca. 15-18 minutter afhængigt af størrelsen. Ryst lidt i pladen undervejs.
-
Ryst solbæreddike (eller skovbæreddike) og koldpresset rapsolie sammen med honning, salt og peber i et syltetøjsglas og smag til.
-
Vend marinaden i de lune rugkerner. Tilsæt tørrede tranebær, æbler, løg og revet peberrod og smag til med salt og peber.
-
Lad salaten køle af, anret den på et fad. Server med makrel, purløg og rugbrødscroutoner jævnt fordelt henover.
-
Spis rugsalaten som en selvstændig frokostret, eller lav små portioner og server dem som for- eller mellemretter.
-
Tip: Du kan tørre tynde skiver æbler i ovnen ved 120 grader i 10-15 minutter og tilføje dem som endnu et sprødt element i rugsalaten.
-
Bon appetit!