-
Kilde: Danmarks nationalret, Rikke Brochstedt
-
Smørmos:
Kog kartoflerne i en gryde. De små kartofler skal være faste og tages op før kartoflerne bliver til mos. Hæld vandet fra de kogte kartofler.
-
Tilsæt 100 g smør og mos groft. Smag til med salt, peber og en smule løvstikke. Juster evt. med fløde. Stil til side.
-
Kom olie og smør på en medium varm pande. Når smørret er bruset af tilsæt løgskiverne. Steg løgene til de er gyldne og crispy. Tag af panden og læg på fedtsugende papir.
-
Kom mayo og karse i en foodprocessor eller blenderskål. Blend til mayoen bliver grøn og ensartet.
-
Skær de små kartofler med skind i 1/2 cm skiver, når de er kolde.
-
”Byg” kartoffelmaden op ved først at komme et 1/2 cm lag af smørmosen på brødet. Herpå lægges skiver af kartofler, og der laves små “tuer” af karsemayo med en lille teske. De ristede løg toppes op midt på maden.
-
Pisk 125 g muscovadosukker, taffelsennep og æbleeddike sammen i en skål, og tilsæt olien lidt efter lidt mens du pisker.
-
Rør plukket og hakket dild i og smag til med salt og peber.
-
Kom 25 g smør på en pande ved medium varme. Når smørret er brust af kommes brødskiverne på panden. Lad brødet blive gyldent. Tag brødet af panden og steg brødet på den anden side på samme måde. Smør først, så brød til gyldent. Kom brødet på fedstsugense papir.
-
Anret tynde skiver af laks på brødskiverne så det ser flot ud –”byg gerne højt”. Pynt med de tynde både af syltede grønne tomater og med en ske kommes revesauce på mellem de grønne tomater.
-
Voila!