Opskrift af Marie-Louise Risgaard fra Skærtoft Mølle.Tilsæt de 530 g vand som angivet i opskriften og tilsæt så yderligere 20 g maltsirup. Hvis du gerne vil have en endnu dybere maltsmag, kan du erstatte 200 g vand med 200 g maltøl eller hvidtøl. Ønsker du ekstra syrlighed i brødet kan du erstatte 250 g vand med 300 g kærnemælk (dvs. 280 g vand + 320 g kærnemælk = 600 g væske total). Hvis du erstatter vand med kærnemælk, vil jeg anbefale at du også tilsætter 3 g salt til blandingen.Husk at langtidshæve dit rugbrød. Du vinder på både smag og sundhed - og rugbrødet holder sig frisk længere! Har du ikke en røremaskine, kan dejen sagtens æltes med en håndmixer's rørekroge. Jeg fugter min ene hånd med vand inden jeg fordeler dejen i formen - det gør det nemmere at håndtere dejen og fordele den jævnt. Er du i tvivl om rugbrødet er færdigbagt, kan du måle temperaturen i midten af brødet. For at brødet er færdigbagt skal temperaturen være min. 96 grader "i midten af midten". Og så pakker jeg altid mit rugbrød ind i film mens det stadig er varmt (- lad det dog køle i ca. 10 min ellers laver du vacuum med filmen). Så bevares alt fugt i rugbrødet, skorpen bliver blødere og brødet holder sig frisk længere. God fornøjelse!
Opskrift af Marie-Louise Risgaard fra Skærtoft Mølle.Tilsæt de 530 g vand som angivet i opskriften og tilsæt så yderligere 20 g maltsirup. Hvis du gerne vil have en endnu dybere maltsmag, kan du erstatte 200 g vand med 200 g maltøl eller hvidtøl. Ønsker du ekstra syrlighed i brødet kan du erstatte 250 g vand med 300 g kærnemælk (dvs. 280 g vand + 320 g kærnemælk = 600 g væske total). Hvis du erstatter vand med kærnemælk, vil jeg anbefale at du også tilsætter 3 g salt til blandingen.Husk at langtidshæve dit rugbrød. Du vinder på både smag og sundhed - og rugbrødet holder sig frisk længere! Har du ikke en røremaskine, kan dejen sagtens æltes med en håndmixer's rørekroge. Jeg fugter min ene hånd med vand inden jeg fordeler dejen i formen - det gør det nemmere at håndtere dejen og fordele den jævnt. Er du i tvivl om rugbrødet er færdigbagt, kan du måle temperaturen i midten af brødet. For at brødet er færdigbagt skal temperaturen være min. 96 grader "i midten af midten". Og så pakker jeg altid mit rugbrød ind i film mens det stadig er varmt (- lad det dog køle i ca. 10 min ellers laver du vacuum med filmen). Så bevares alt fugt i rugbrødet, skorpen bliver blødere og brødet holder sig frisk længere. God fornøjelse!