Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Oialla

Ja, der eksisterer vilde kakaotræer. Rasmus Bo Bojesen fandt dem dybt inde i Bolivias jungle - og det resulterede i en af verdens bedste chokolader.

Rejsen til de glemte kakaotræer

Det er ikke blot en af verdens bedste chokolader. Det er en chokolade med en historie, der minder om en Tintin-bog med en nu afdød professor, lyserøde ferskvandsdelfiner, glemte kakaotræer dybt inde i junglen – og et leverandørmøde i Irma.

Eksisterer der en vild kakaoplante?

Spørgsmålet havde ligget i baghovedet på kokken og chokoladeelskeren Rasmus Bo Bojesen i flere uger. For tænk nu, hvis man kunne finde tilbage til det oprindelige kakaotræ, der ikke var pisket frem til at producere flere og større kakaobønner i generationer. Tænk at finde frem til den oprindelige kakaobønne, der var så værdsat, at både aztekerne og mayaerne brugte dem som mønter. Det var ikke blot enhver ægte chokoladenørds vildeste drøm. Det handlede også om husfreden. Rasmus’ hustru havde for flere uger siden spurgt ham om, hvorfor han ikke lavede økologisk chokolade. Og hun havde ikke købt hans svar om, at kvaliteten ikke var god nok. Så langt fra. Faktisk havde hustruen sat ham kniven på struben. Nu skulle der bare findes en løsning, og da Rasmus Bo Bojesen ikke er en mand, der går på kompromis med kvaliteten, ville han gå tilbage til kakaoens rødder.
Heldigvis kendte han den 91-årige professor Kjær, der var pensioneret fra Landbohøjskolen, og som vidste alt om tropiske planter. Han kunne måske hjælpe, så Rasmus Bo Bojesen tog cyklen ud til Howitzvej på Frederiksberg, hvor professoren bød på te og lovede at undersøge sagen nærmere. Et par dage efter lød svaret: ”Ja, der eksisterer vilde kakaotræer. I Bolivias uvejsomme El Beni-provins, tæt på grænsen til Brasilien.”

En rejse halvvejs rundt om jorden

Det kræver fem forskellige fly, en lang kanotur op ad Amazonas – med de legesyge, lyserøde delfiner som rejsekammerater – og flere timers vandring at komme til lejrpladsen, hvor de vilde kakaotræer vokser. Men det vidste Rasmus Bo Bojesen ikke noget om endnu. Nogle uger senere var han til Irmas leverandørmøde i Roskilde. Leverandørmødet er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor Irma fortæller om sine planer for fremtiden, og de mange engagerede leverandører får lov til at hilse på hinanden. Og her mødte han en anden Irmaleverandør, Jørn Ussing fra Aurion, der bl.a. er kendt for sit mel og sine grødblandinger. Han havde i flere år samarbejdet med Bolivia om at importere og udbrede kendskabet til quinoa i Danmark. Og da Rasmus Bo Bojesen fortalte om Bolivia, kakaobønner og det ægteskabelige pres på at finde en god økologisk kakaobønne, var der ikke langt fra tanke til handling. Kort tid efter sad Rasmus Bo Bojesen i et fly med flere andre danske forretningsfolk på vej til en DANIDA-tur til Bolivia.

Oialla bliver til

Efter at have prøvesmagt flere forskellige kakaobønner i Bolivia fik Bojesen endelig kontakt med nogle lokale bolivianere med samme interesse for vilde kakaobønner. Og dermed startede forbindelsen mellem Danmark og den lille landsby Baures dybt inde i junglen. Og der blev også grundlagt et venskab med den lokale kakaoentusiast David Vacaflores, som Bojesen beskriver som ”en  blanding af Crocodile Dundee og Villy Søvndahl”.  David har besøgt Bojesen i København, og Bojesen og familien har flere gange besøgt landsbyen med hele sin familie, så hustruen med selvsyn kunne se, hvor den efterspurgte økologiske kakaobønne kommer fra.

Når det var svært at komme frem til landsbyen, siger det sig selv, at det også er svært at sende flere tons kakobønner den anden vej. Logistikken er så stor en udfordring, at det ikke er overraskende, at ingen andre har forsøgt at gøre Bojesen kunststykket efter.

Som at smage vin

Men at chokoladen både er prisen og eventyret værd, konstaterer vi, da vi prøvesmager chokoladen hos Rasmus Bo Bojensen hjemme i København.Vi skal lige til at rose chokoladen, efter at have taget en bid, men vi bliver afbrudt af Rasmus. ”Vent nu lidt. Det tager to-tre minutter at smage en chokolade. Det svarer til at smage på vin. Lad den smelte i funden i stedet for at sluge den,” siger Rasmus. Og ganske rigtigt vokser en utrolig kraftig eftersmag af frugt, bær og chokolade i munden. Ud over bønnernes specielle historie, er det også ristningen og malingen, der er med til at bestemme chokoladens smag – ligesom lagringen af en god vin. ”Men selvfølgelig er det i sidste ende bønnen, der giver smagen. Det kan sammenlignes med første gang, du smager på et skovhindbær. Det smager jo også af meget mere end et hindbær, der er fremstillet mere industrielt. Det er jo det samme her. Vi har fundet tilbage til rødderne,” slutter Rasmus Bo Bojesen.

Mere end økologisk

Kakaotræerne har vokset i årtusinder på 67 små øer i Amazonas. Og verdens førende kakaoforskere fra University of Pennsylvania har bekræftet, at træerne kan dateres mere end 3000 år tilbage. Selvom det jo næsten burde være overflødigt med vilde træer midt i junglen, er de mærket økologiske Rasmus Bo Bojesen har været særligt opmærksom på, at der  ikke blev brugt børnearbejde efter afsløringer i særligt den afrikanske kakaoindustri. Landsbyen har 10 års obligatorisk skolegang. Og i øvrigt ville ingen forældre sende deres børn ud og samle kakaobønner i junglen, hvor der både er anakondaer og jaguarer.

Opskrift

Frugtsalat med høvlet chokolade

Mærkesager

Fairtrade i Irma

Fairtrade hverken køber eller sælger varer, men mærker produkter, der skal leve op til kravene for Fairtrade.

OM FAIRTRADE
Sødt

Økologisk chokolade

Økologisk chokolade er lavet af økologiske kakaobønner. Indholdet af kakao i chokolade er det, der afgør, hvor kraftigt den smager, og hvor mørk den er.

IRMAS CHOKOLADE
Opskrift

Hjemmebagte chokosandwich med hindbær