Ifølge Sebastians Skatteøen er savnet efter ost det eneste, der virkelig kan drive en mand til vanvid på en øde ø
Vi bevarer fatningen, men kan absolut ikke undvære ostebordet til jul, til fest og til hverdag. Kan du?
Former og Farver. For at få et varieret ostebord, som også er en fryd for øjet, så bland mellem de hvide, blå, gule og røde oste, de runde og de tre- eller firkantede, stængerne, skiverne og ternene.
Smag og Behag. Skab din helt egen symfoni af oste i smagsnuancerne mild, kraftig, sød eller syrlig. Lad konsistensen være hård, blød eller midt imellem. Og husk oste fra koen, geden og fåret.
Så meget skal du bruge. Du kan beregne 100 g pr. person, hvis du serverer osten som dessert, og ca. 250 g hvis det er et hovedmåltid.
Selve Ostene. Dæk altid op med minimum fire oste, gerne meget forskellige. Tag dem ud af køleskabet 1 time før servering, så smagen kan nå at udvikle sig.
Tilbehøret. Vælg brød og kiks med neutral smag, så de forskellige ostes karakter træder frem. Som tilbehør kan du serverer frisk eller tørret frugt, kompot eller honning.
Vinene dertil. Milde oste følges med milde vine og kraftige oste med kraftige vine. Sød hvidvin eller portvin er godt til salte oste. Øl kan også være et godt alternativ i det hele taget.
Så er der serveret. Spis de milde oste først og afslut med de mest smagfulde.
Velbekomme.
Vi har udvalgt alle vores oste med omhu. Og vi er stolte over at præsentere dig for vores udvalg af lækre oste i alverdens former og farver, der beriger dig med store smagsoplevelser.
Når du vælger, hvilke oste, der skal med på dit ostebord, kan du med fordel variere dine indkøb, så du får lidt for enhver smag. Start fx med et par milde danske oste og gå derefter ombord i en fransk gedeost eller spansk fåreost. Husk også, at det er lækkert at variere udvalget i forhold til konsistens: Fast, hård, cremet og smørbar.
Oste skal optimalt set opbevares i en fugtig kælder, dækket af et tørklæde. Men der er et par tommelfingerregler, du nemmere kan klare derhjemme.
1. Gem den oprindelige emballage, du køber osten i.
Det er helt sikkert den måde, du gemmer din ost mest optimalt på. Papiret, der omgiver osten, er nemlig ofte voksbehandlet papir, hvilket er bedst for dens opbevaring og udvikling
2. Undgå tilsluttede plastikbøtter og plastikposer.
Ostene skal kunne ånde og have ilt, hvilket de ikke får, hvis du kommer dem direkte i en iltfattig pose eller beholder. Du kan dog evt. pakke ostene ind i det oprindelige vokspapir og derefter i en bøtte eller en osteklokke, hvis du synes, de lugter.
3. Skimmeloste skal pakkes ind for sig selv.
Skimmelsvampene bliver let overført til de andre oste, og derfor skal du huske at holde dem adskilt fra andre oste, hvis de skal bevare deres oprindelige smag.
4. Osten skal have konstant temperatur.
Placer osten bagerst i køleskabet – og ikke i køleskabslågen, da temperaturen svinger mest der.
Måske lyder det utopisk i dine ører, at der skulle være rester tilbage fra dit fantastiske ostebord. Men skulle det alligevel være sådan, at du har køleskabet fyldt med osterester, kan du bruge dem til nye smagsoplevelser.
Her får du 3 gode forslag: