Et gammelt håndværk med fem grundsmage: sukker, citrus, vand, spiritus og krydderier.
At lave punch er et rigtigt gammelt håndværk. Faktisk ligger punchen som fader til mange af de blandede drinks, vi nyder i dag, og bliver først populær blandt britiske flådemænd i det 17. århundrede.
Citrus var helt grundlæggende, samtidig med sukkeret, som kunne balancere syrligheden. Oftest var puncheopskrifter bygget op omkring fem grundsmage: sukker, citrus, vand, spiritus og krydderier. Selvom vi i dag kalder alt serveret i en punchebowle for punch, så kan der laves autentiske puncher, hvor man følger gamle opskrifter, og det er meget muligt – og praktisk – fuldstændigt at undgå den klassiske bowle.
Mange puncher blev lavet – ikke bare med citrusjuice – men også med citrusskal, hvis olier blev gnedet ind i sukkeret, inden det blev opløst i punchen.
Grundlæggende er processen ved at lave dette sukker, kaldet oleo-saccharum, som følgende:
Tag 200 g sukker og bland med skallen fra otte økologiske citroner. Massér sukkeret sammen med skallerne i en skål, til sukkeret er vådt. Evt. lad skålen stå overdækket i et par timer.