Der et vældigt potentiale i det fjerne sydamerikanske vinland
I midten af 90’erne var argentinsk vin ganske uinteressant. Landet havde en kæmpemæssig produktion af vin – det var også dengang verdens femtestørste vinland – men vinene var rå og ofte tynde. Kun landets egne indbyggere elskede dem, og de tog fra. Det årlige forbrug pr. indbygger lå på op imod 100 liter.
I dag er forbruget 40 liter pr. næse (mens det i Danmark er cirka 30 liter). Forbruget er altså gået væsentligt ned, og det har åbnet producenternes øjne for, at det kan betale sig at lave kvalitet og eksportere den til udlandet. De har taget ved lære af chilenerne og har opbygget en stadig voksende eksport af glimrende kvalitetsvine især til USA og Storbritannien, men også til Danmark.
Argentinske vindistrikter
I det hele taget er der et vældigt potentiale i det fjerne sydamerikanske vinland. Man har kaldt det vinverdenens sovende gigant, men giganten er vågnet, og dens betingelser for at lave god vin er helt i top. Klimaet er knastørt med 320 soldage om året og kun 20-25 cm nedbør. Faktisk burde der slet ikke kunne gro vin. Men der er rigelige mængder af smeltevand fra Andesbjergene, og vandet ledes frem gennem de kanaler, som inkaerne og andre indianere anlagde, før spanierne erobrede landet.
Det er nemt at overrisle markerne, men det er også nemt at overrisle for meget, så druehøsten bliver enorm og vinene tynde og slappe. I 70’erne, da det gjaldt om at lave en masse billig vin, høstede man op til ti gange så mange druer pr. hektar, som man gør i dag. Siden har man lært sig at tæmme både vand og vækst.
Argentina har fire større vinregioner, men den vigtigste er Mendoza, der breder sig ved foden af Andesbjergene i op til 1500 meters højde. Her findes næsten alle vinhuse af betydning, og her produceres 70% af al Argentinas vin. Mendoza er større end Bordeaux, og har flere hektar vinmarker end Australien og New Zealand tilsammen.
Argentinas druer er dem, som italienske, franske og spanske indvandrere bragte med sig i 1800-tallet, men én drue er noget særligt, nemlig Malbec.
Malbec blev tidligere dyrket i Bordeaux, og i dag finder vi den i det franske Cahors-distrikt – der, hvor Prins Henrik laver vin, og hvor druen i øvrigt bærer navnet Cot.
Malbec er blevet Argentinas nationale drue – ligesom Chile har Carmenère og Sydafrika Pinotage – og den kan lægge most til meget dejlige rødvine med både struktur, dybde og blødhed.