Landet med overraskende gode vine fandt vej til vores glas
Hollænderen Jan van Riebeeck, der plantede de første vinstokke i Sydafrika i 1659, var ikke nogen stor vinmager, men det var derimod hans efterfølger, guvernøren Simon van der Stel.
Han fik dog god hjælp fra franske huguenotter, der var flygtet fra forfølgelser i deres hjemland, og som senere flyttede op til det smukke distrikt Franschhoek – Det franske Hjørne.
I 1695 grundlagde van der Stel den store vingård Constantia uden for Cape Town. Den søde vin blev sendt hjem til Europa. Solkongen drak den, Ruslands zarer drak den – og Napoléon drak ikke andet, mens han sad som fange på øen Sankt Helena.
I mange år under Sydafrikas racediskriminerende apartheidstyre og verdens sanktioner imod landet kunne vi ikke få sydafrikansk vin. Men i 1991 faldt styret; der blev åbnet for handel med landet, og overraskende gode vine fandt vej til vores glas.
Sydafrikanske vindistrikter
Landets distrikter med kvalitetsvin ligger inde bag havnebyen Cape Town og det 1000 meter høje, flade Tafelberg, hvor skyerne ofte ligger som dugen på et bord.
Foruden Constantia og Franschhoek er det distrikter som Walker Bay, Elgin, Paarl (opkaldt efter afrundede bjerge, der skinner som perler) og Stellenbosch (dvs. Simon van der Stels skov). Og fælles for disse distrikter er, at de ligger nær det kølende hav.
Det er et dramatisk og vidunderligt landskab med gamle hvidkalkede vingårde i hollandsk stil, der tiltrækker i tusindvis af turister. Produktionen af sydafrikansk vin har i mange år været varetaget af cirka 70 kooperativer. I 1976 var der kun 35 private vingårde, men i dag er der syv gange så mange, og en hel del af dem har restauranter og lejer værelser ud til turisterne.
Næsten alle vinene har et druenavn på etiketten, og på en fjerdedel af flaskerne står der Chenin Blanc – en hvidvins-drue, der kommer fra Frankrigs Loire-dal, og som lokalt ofte kaldes Steen. I det hele taget laves der mere hvidvin end rødvin, og her spiller også Sauvignon Blanc og Chardonnay en rolle.
Når det gælder rødvin, spiller Cabernet Sauvignon hovedrollen, sekunderet af druen Cinsault. Men Sydafrika har også sin egen drue, Pinotage, en krydsning mellem Cinsault og Pinot Noir. Den blev skabt i 1925 af professor Abraham Izak Perold ved universitetet i Stellenbosch, der plantede fire stiklinger i sin have – og glemte alt om det.
Mange år senere var haven groet til. Universitets havefolk ville rydde det hele, og hvis ikke en ung lektor tilfældigvis var kommet forbi på cykel, var vinstokkene ikke blevet reddet. I dag er Pinotage Sydafrikas nationale drue.