Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Vin fra Tyskland

Læs om vin fra Tyskland

Tyskland

Nord for den 49. breddegrad burde der ikke kunne dyrkes vin med større succes. Det er på højde med Mongoliet og Newfoundland. Men i Tyskland er det muligt, hvis man vel at mærke planter vinstokkene på sydvendte skråninger, der nogle steder hælder op til 45°, og hvis man udnytter lyset, som reflekteres fra de brede floder.

Og hvis man ellers accepterer, at resultatet bliver lette, saftige vine med en tilbageholdende alkohol.

Dermed være ikke sagt, at man ikke kan lave enestående vine i Tyskland. Man kan spille roulette med vejrguderne og lade druerne hænge på vinstokkene til langt hen i november, december, måske januar, og håbe, at vejrguderne ikke ødelægger høsten. Så får man de fornemme og ofte dyre Prädikats-vine, som Tyskland er så berømt for.

Tyske vindistrikter

Her i Danmark drikker vi forholdsvis lidt tysk vin. Det er vist en udbredt opfattelse, at vinene er for søde, og at etiketterne er umulige at forstå. Det med sødmen passer kun til en vis grad. Jo, i mange tyske hvidvine er der en lille sødme, men som regel står der på etiketten, om en vin er ”halbtrocken” (halvtør) eller ”trocken” (tør).

Fra og med 2000-årgangen har tyskerne yderligere beskrevet visse tørre vine med ordet Classic og de halvtørre med ordet Selection.

Hvidvinene har ofte kun 10-12 % alkohol, der gør dem lette at drikke, og dertil har de en ren, næsten ”selvlysende” smag af den anvendte drue og jordbundens mineralitet.

Den store drue er Riesling, mens den mest anvendte drue er Müller-Thurgau, men i alt dyrkes næsten 60 forskellige druer – også blå. Faktisk fremstiller Tyskland mere og mere rødvin. I dag er cirka hver tredje flaske rød.

De tyske vine kommer fra tretten regioner, hvoraf de vigtigste ligger omkring de store floder Mosel og Rhinen samt disses bifloder. Den største produktion ligger i Rheinhessen (26.228 hektar vinmarker) og Pfalz (23.363 ha). Andre berømte regioner er langt mindre: Mosel (9080 ha), Franken (6072 ha) og Rheingau (3106).

Som regel tappes hvidvinene på langhalsede flasker, og pr. tradition er de fleste af flaskerne fra Rhinlandet brune, mens de fra Mosel er grønne.

Og så må vi ikke glemme, at tyskerne har en stor produktion af mousserende vin, Sekt. En del af det laves på importeret hvidvin. Er der kun brugt tyske druer, står der Deutscher Sekt på etiketten.