Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Vin fra Australien

Med stor dygtighed er australierne blevet i stand til at lave gode vine

Australien

Australiens første vinmark blev plantet lige ved det sted, hvor Jørn Utzons operahus i dag spænder sine betonskaller mod himlen.

Det skete i 1788, og det var den engelske flådekaptajn Arthur Philips, der satte sine medbragte 1000 nybyggere i gang. En del af dem var hvervede soldater, og endnu flere var forhenværende straffefanger, så vin havde de ikke meget forstand på.

Sådan var begyndelsen på den lange vej frem dagens australske vinproduktion, der mere end i noget andet vinland er præget af den mest avancerede teknologi. Alt er lagt an på maskinkraft og automatik, fordi arbejdskraften er begrænset – de er kun 20 millioner mennesker dernede.

Australske vindistrikter

Med stor dygtighed er australierne blevet i stand til at lave gode vine, som er til at betale, ligesom de naturligvis laver fornemme vine til absolutte toppriser. De er også blevet i stand til at øge produktionen betydeligt med det resultat, at de er løbet ind i en alvorlig overproduktion. Hvis lagrene stadig er fulde, når en ny vinhøst kommer ind, giver det problemer med faldende priser.

Vinen produceres i en række regioner langs kontinentets sydkyst – Australiens ”gyldne skråning”, der er over 3000 km lang fra Sydney i øst til Perth i vest. Det svarer til afstanden fra København til Cairo. Yderligere laves der vin på Kronprinsesse Marys ø, Tasmanien.

Den største af regionerne er South Australia med berømte distrikter som Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley, Padthaway, McLaren Vale og Coonawarra (Kaprifolium på aborigine-sprog). Herfra kommer mere end halvdelen af al australsk vin.

I Danmark forbinder vi vist mest Australien med rødvin – og ikke mindst rødvin på druen Shiraz (der i Frankrig hedder Syrah). Men ikke mindre end 60 % af al australsk vin er hvidvin, først og fremmest på druen Chardonnay. Nummer to drue er Riesling, og nummer tre er Sémillon.

Nogle af rødvinene er nogle bamser med op til 15 % alkohol, men også med en både intens og blød frugt, der maskerer alkoholen. I øvrigt er mange af disse vine blandinger af flere druer, fx Shiraz og Cabernet Sauvignon, og her er reglen som så mange andre steder, at den drue, der er mest af, nævnes først på etiketten.

Endelig bør vi ikke glemme at nævne, at det var australierne, der opfandt BIB-vinen – the bag in box wine, posen i papkassen med den lille hane. 58 % af al australsk vin er boksvin.