Er der bobler i din hverdag? Er der et strejf af fest over din tirsdag? Hvis ikke, har du en stående invitation fra Irma.
En gang var det kun på særlige dage og Nytårsaften at danskerne fandt champagneglassene frem fra de støvede hylder i vitrineskabet. Dengang lavede de fleste den klassiske fejl med meget tørre mousserende vine til meget søde kransekager eller chokolade.
Sådan er det heldigvis ikke mere, og vi har lært at drikke den halvsøde champagne til kransekagen og den tørre til alt muligt andet. I dag behøver vi hverken kransekage eller knallerter for at lade boblerne springe. Faktisk behøver vi ingen anden anledning end, at vi f.eks. skal have skaldyr, at solen skinner på terrassen, at det er tirsdag, at vi trænger til en aperitif før maden eller en helt femte begivenhed, der kan være lige ved hånden.
Champagne er blevet hvermands betegnelse for de boblende vine, selvom det kun er vine produceret i området Champagne, der må bære denne titel. I Irma fokuserer vi gerne på champagnens lillebror; crémant, som fortjener en større plads i det danske ordforråd, og som allerede har en stor plads i danskernes hjerter.
Mousserende vin er blevet folkeeje, og der er ikke længere grund til at sætte lighedstegn mellem bobler og luksus. Økonomien står heller ikke i vejen for at lade boblerne springe på en hverdag. Der er ligefrem sket en demokratisering af boblerne, som vi i Irma gerne vil påtage os en del af æren for – ikke mindst med Irmas brede udvalg af franske Crémant.
Crémant er betegnelsen på en række tørre mousserende vine, der er produceret i Frankrig. Vinene bliver fremstillet på samme måde som champagne, den såkaldte méthode champenoise, og i alt syv franske distrikter har tilladelse til at bruge betegnelsen crémant. I Irma har vi opbygget et bredt udvalg af crémant-vine fra bl.a. Alsace, Loire, Bordeaux og ikke mindst Bourgogne.
Crémant de Alsace har traditionelt været danskernes foretrukne variant, men i dag er Crémant fra Bourgogne blevet det store omdrejningspunkt i Irma, og dermed en vin, vi kan købe hjem i store mængder til en meget fordelagtig pris.
Bourgogne-distriktet og Champagne ligger kun et stenkast fra hinanden, og ofte bliver der brugt de samme druer, typisk Chardonnay og Pinot Noir. Der er med andre ord tale om et fuldgyldigt alternativ til den kendte storebror fra Champagne!
En anden tendens inden for mousserende vin er den store interesse for Rosé Crémant. De lyserøde mousserende vine har hidtil været sjældne specialiteter i Frankrig. Men i de seneste år har der været lyserøde bobler på bordet i alle gourmetrestauranter og madblade. Den rosé-mousserende vin er et flot indslag til et veldækket bord eller god som aperitif.
Ved du ikke hvilken en champagne der falder i din smag eller passer bedst til menuen? Så læs mere her eller tag en snak med vinmanden i din lokale Irma.
Læs om Joseph Perrier-champagnerne her