Der er blommetræer så langt øjet rækker på Fejø - blommerne finder du i Irma
"Mange har glemt, at danske blommer smager helt anderledes end de store, lilla supermarkedsblommer med skind så tykt som viskelæder. Mine blommer er tyndskallede og saftspændte, og folk sætter et helt saligt ansigtsudtryk op, når de bider i dem. Det er hele sliddet værd", siger Laust Jensen fra Fejø frugt.
Fra sent på sommeren begynder de mange forskellige blommesorter at blive modne, og straks herefter kommer de på hylderne i din lokale Irma. I takt med at sortene modnes varierer sortimentet.
Her har vi samlet de mange forskellige danske blommesorter fra Fejø frugt, som vi i løbet af sæsonen forhandler i Irma, så du kan få et overblik!
Edda
Sorten stammer fra Norge, og frugterne er mellemstore og blå, og har en aromatisk smag. Blommerne er allerede modne midt i august, og kan både spises friske, eller bruges i diverse desserter.
Meritare
Blommesorten Meritare stammer oprindeligt fra vores naboland Sverige. Det er en af de tidlige blommesorter, der skyder sæsonen i gang. Frugterne er smukke, næsten lysende rød-violette, og har gult frugtkød, der løsner sig fra stenen. De er saftige, søde og velsmagende, og kan både nydes friske, og bruges til syltning.
Opal
Opal er en af de blommesorter der er tidligst modne, og klar til at blive plukket herhjemme. De begynder allerede at være klar til at spise i starten af august. Sorten blev fremavlet i vores naboland Sverige tilbage i 1926, ved at sorterne Oullins Reine Claude og Early Favourite blev krydset. Frugterne er rødlige og egner sig godt til at blive spist lige som de er, men kan også med fordel anvendes til marmelade.
Victoria
Blommens navn afslører næsten hvor den har sin oprindelse – nemlig i England, hvor den kan dateres tilbage til 1840. Den har i mange år været populær herhjemme, og er måske den mest udbredte sort i de danske haver. Frugterne er rød-orange og ovale, og kan blive store hvis der bliver tyndet i træets frugter i løbet af sommeren. Frugtkødet er saftigt og fast, og løsner sig let fra stenen. Victorie blommen er på sit højeste i den første halvdel af september.
Kirke
En blommesort der har været dyrket i Danmark siden omkring 1840. Kirke blommen er over middel i størrelsen, og er kendetegnet ved sin runde facon, den fine blå-lilla farve, og det meget saftige frugtkød.
Ive
Ive er en nyere blommesort, der minder om Kirke-blommen. Det er en blå-rød oval frugt, som er sød og fast i kødet, og som har en sprød skræl. Ive blommerne er klar til at blive høstet i starten af september, og egner sig godt til alverdens desserter.
Avalon
Blommer af sorten Avalon er meget kraftfulde og syrligt-søde frugter. Blommerne er store og runde, og har en rødlig eller bordeaux farve. De er modne og spiseklar i ugerne omkring slutningen af august og starten af september. En blomme der virkelig smager af noget og egner sig godt til desserter.
Danske sveskeblommer
Den danske sveskeblomme, er en dejlig blomme, hvis aner går flere hundrede år tilbage. Der er her tale om en alsidig frugt, som både kan nydes frisk, men som også er velegnet til at sylte eller tørre.
Stanley
Blommesorten Stanley byder på store blå frugter, der er ovale og aflange i faconen. Kødet er gul-grønt og har en kraftig og sød smag. Stanley er en sveskeblomme, der egner sig glimrende til syltning, da den er lidt tør i kødet. Frugterne er i sæson i løbet af september.
Valor
En smuk, stor og mørk purpurblå blomme. Frugtkødet i Valor blommen er gulligt, og smager syrligt, men har samtidig en god sødme. Skrællen der omslutter den saftige blomme er tynd og glat. Frugten er lige til at spise frisk fra træet, men er også fin til desserter og syltning. Moden i løbet a september.
Jubilæumsblommer
Blommen med det festlige navn, er en meget sød og saftig blomme, hvor frugtkødet nemt slipper stenen. Jubilæumsblommen byder på en meget fin spisekvalitet, frisk fra træet, men er også velegnet til desserter. Frugterne er store aflange og rødlige, og er plukkemodne fra sidst i august.
President
Blommesorten President leverer velformede purpur farvede frugter, dækket af lys dug. Frugtkødet er sødt, og har en rigtig god spisekvalitet. Derfor egner blommen sig også godt som frisk frugt, men kan også sagtens bruges til f.eks. saft eller syltning.