Mælken fra sortbrogede køer er bedst til sød-, let- og skummetmælk, mens jerseymælk er uovertruffen til surmælksprodukter
Naturens egen variation giver forskellige forudsætninger i mejeriproduktionen. Ved at sortere mælken efter kvægrace, har vi allerede taget højde for et bedre slutresultat. For mælken fra det traditionelle sort- og rødbrogede malkekvæg egner sig fortrinligt til de traditionelle mælketyper, mens det forholder sig anderledes med jerseymælken. Så må køerne på marken finde sig i lidt forskelsbehandling.
Jerseymælk har et utroligt højt proteinindhold og er derfor det ideelle udgangspunkt for produktion af syrnede produkter som yoghurt og creme fraiche. Samtidig betyder jerseymælkens kraftige smag, at man kan producere flere magre mælkevarianter, der stadig har den fulde mælkesmag.
Mælken fra Jerseykvæg har simpelthen andre grundlæggende kvaliteter end mælken fra det sortbrogede kvæg.
Lidt forenklet sagt, smager Irma Jersey Minimælk som almindelig letmælk, mens Irma Jersey Letmælk i smagen kan sammenlignes med sødmælk. Et godt eksempel på, at man sagtens kan tilgodese smagen og samtidig skrue ned for fedtet, hvis man tænker anderledes og ikke bare gør, som man altid har gjort.
Denne nytænkning inden for mejeribrug har Irma kun været i stand til at præsentere for forbrugeren takket være det tætte samarbejde med Thise Mejeri.
På Thise Mejeri har de bevaret evnen til at at præsentere innovative produkter meget hurtigt, og de har samtidig størrelsen til at sikre leveringerne til alle Irmas butikker.
Ny standard for produktion af mælk.
Græsmælk er produceret med støtte fra Coops crowdfunding og det første mejeriprodukt, der fik alle Coops 4 dyrevelfærdshjerter. Det er smagen af god samvittighed og fyldig mælk fra køer, der kun har spist det, de er skabt til at spise; nemlig græs.
Når køerne udelukkende spiser græs, falder mælkeydelsen. Til gengæld har mælken et relativt højt indhold af Omega-3-fedtsyrer og antioxidanter, og derfor har vi skruet mælkens fedtindhold op på 4,2 %.
Den er produceret af Jerseykøer og har nogle særlige proteinegenskaber. Urmælken indeholder kun A2 protein i modsætning til den hyppigst forekomne mælketype der indeholder A1 protein. Forskellen mellem Urmælk og ”almindelig” mælk, kan hverken ses, lugtes eller smages, men Urmælk har de samme A2-egenskaber, som man også finder i mælk fra får, geder og bøfler og i modermælk. Interessen for A2 mælk har bredt sig fra New Zealand, hvor det hele startede, til Australien, England og Californien.
Mælk fra jerseykøer har fra naturens side en mere fyldig smag end mælk fra de øvrige racer. Irmas jersey gårdmælk kommer fra Svend Ottos køer på Nygaard ved Stoholm. De velpassede køer fra Nygaard har en høj sundhedsstatus og et roligt temperament, så der hersker fred og ro i stalden, hvor køerne har masser af plads at bevæge sig på.
Gyrup Gårdmælk er mælk med naturligt fedtindhold, hvilket betyder, at ingen fløde fjernes fra mælken inden tapning. Fedtindholdet afhænger af køernes kælvningstid, årstider, vejr og foder og det ligger mellem 3,5 – 4,5%.
Gyrup er en slægtsgård der har Thy Nationalpark som nærmeste nabo og Nicolajsen er 7. generation på gården.
Minimælken er til den lille gruppe af danskere, der ikke kan fordøje laktose eller ønsker at undgå det af andre grunde. Thise har tilsat enzymet laktase for at spalte latosen, men alle mælkens gode egenskaber er bevaret.
Normalt skilles køerne fra kalvene, når kalvene er nyfødte. Med den nye mælketype ’Mælk ad Libitum’ vil man hos Thise give et alternativ til den sædvanlige praksis og sætte fokus på at det er muligt at lave en mælk, der tager udgangspunkt i kalvenes behov, frem for menneskets.