Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Bliv din egen barista

Har du styr på bryggetid? Dosering? Og hvordan er det nu med den vandtemperatur?

Bliv din egen barista

At lave god kaffe kan være en kunst i sig selv. Uanset om man sværger til stempel, dryp, kapsler eller filter, så er der altid noget nyt, man kan lære. Og her kommer Irma ind i billedet. For sammen kan vi gøre dig til en bedre barista. 

Læs med her på siden, eller spørg næste gang du handler i din lokale Irma. Vores kulinariske guider står klar til hjælpe dig med at købe de rette bønner og guide dig til en bedre kop kaffe. 

Bryggetid

Som navnet antyder, skal en espresso brygges og nydes hurtigt. Omkring 20-25 sekunder tager det, fra du trykker på knappen, til den smagfulde, sorte drik er klar til at blive nydt.

Når du brygger din kaffe i stempelkande, skal den have lidt længere – mellem 3-6 minutter er anbefalingen at vente, inden du trykker stemplet i bund og hælder op.

Opbevaring

Kaffe er en lidt besværlig størrelse. Den kan nemlig hverken lide luft, fugt eller sollys. Heller ikke krydderier må den være i nærheden af. Så opbevar med andre ord din kaffe i en lys- og lufttæt beholder.

Vi foreslår, at du bruger en af vores kunstdåser. Den fryder både øjet og kaffen. 

Dosering

De fleste har nok prøvet at lave kaffen for stærk. Eller endnu værre - for tynd. En huskeregel er én stor spiseske – cirka 7 gram – pr. kop.

Og her snakker vi altså en 1,5 dl kaffekop; ikke det store krus, du bruger mandag morgen til at skyde ugen i gang. I en stempelkande skal der 6-7 store spiseskeer til.

Formalingsmåder

Hvad var det nu for en kaffe, du skulle købe med hjem? Jo, det kommer an på, hvordan den skal brygges. Den ekstra fintmalede skal du bruge til espressobrygning. Den fine er til filterkaffen og den groftmalede til stempelkanden.

Du kan også bare købe hele kaffebønner og kværne dem selv.

Mælkeskum

Det kan tage baristaer mange hundrede kopper kaffe at lære at lave perfekt mælkeskum. Og er du indehaveren af en espressomaskine med dampfunktion, ved du, hvor svært det kan være at skumme mælken til din cappuccino helt perfekt.

Temperaturen skal være mellem 60-70 grader og dampmundingen være lige under overfladen på mælken. Det skal hvisle fra kanden – ikke boble. Du skal sigte efter at få pisket mikroskum – det vil sige bittesmå, usynlige luftbobler.

Sorter

Der er forskel på kaffe. Ligesom med vin, har stedet, kaffen bliver dyrket, stor betydning for smagen.

Mocca fra Yemen er skarp, syrlig og krydret i smagen.

Java fra Indonesien er fyldig og intens.

Colombia fra Andesbjergenes skråninger er fyldig, kraftig og lidt syrlig.

Brasil fra Brasilien er mild og rund i smagen - og danskernes favorit.

Vandtemperatur

Av, den er for varm!

Når du brygger kaffe, må vandet højst være 95 grader varmt. Så hvis du koger det i en elkedel, skal du lige lade det stå i et minuts tid, inden du hælder det over kaffen.

 

Læs mere om Irma og kaffen

Kaffe & Te

Noget til kaffen - kaffeeksperten anbefaler

Irma elsker kaffe. Mange slags kaffe. Og vi elsker at drikke kaffe med mange forskellige slags "noget" til.

Få inspiration til kaffen
Kaffe & Te

Hvordan laver man kaffe?

Kaffe er en populær drik i hele verden og har været det helt tilbage til ca. år 900. Kaffe er danskernes favoritdrik.

KAFFENS HISTORIE
Varer

Kaffe & Te

Fyldig kaffe & velduftende te

Læs mere om Irmas kaffe og te her