Kaffens historie
Kaffe er en populær drik i hele verden og har været det helt tilbage til ca. år 900. Kaffe er danskernes favoritdrik.
Danskerne er et af de mest kaffedrikkende folk i verden. Der er ikke det hjem eller det kontor, som ikke har en kaffemaskine – og gerne flere muligheder for at brygge den sorte drik. Men hvordan laver man kaffe? Irma giver dig historien om kaffen, fremstilling af bønner, information om kaffeproducerende lande og step-by-step råd til at servere den bedste kaffe.
Sagnet om kaffe-drikken siger, at munke i Etiopien bemærkede, hvordan deres geder blev mere aktive, når de havde spist bærrene fra kaffetræet. Munkene, som dengang stod for forskning og eksperimenter, forsøgte sig med forskellige afkog på kaffebærret, og fremstillede således den første form for kaffe. Det var en noget anden kaffe end den, vi i dag kender og holder af, men konceptet var hjemme; kaffebærrene skulle tørres, knuses og blandes med varmt vand.
Vi har haft kaffe i Danmark siden midten af 1600-tallet, og siden da er drikken blevet mere og mere populær. Kaffen startede som en drik for adelige kvinder, og især den blå kaffekande” Madam Blå” blev symbolet på kaffe og dansk kulturhistorie.
I dag er kaffe blevet genstand for gourmet-eksperters diskussion om god smag, og barista er blevet en titel, alle kender til, og der tales i dag om mange forskellige måder at brygge kaffe på. Men det er med smag, som med mennesker, vi er forskellige.
Kaffebrygning er en hel videnskab for sig selv. Det handler meget om smag og behag, men Irma giver dig tips til, hvordan du finder din favoritkaffe. Først skal du vælge bryggemetoden og dernæst vælge hvilken slags kaffe, du er til. Irma guider dig gennem processen, så du kan finde din favorit. Du kan selvfølgelig også blot vælge den nemme udgave - og investere i en kaffemaskine, der brygger ved hjælp af kaffekapsler eller -puder.
Kaffen undergår en fantastisk forvandling fra den gror på kaffetræet, til du hælder den op i en kop. Kaffebønnen gror på et kaffetræ og bliver på det stadie kaldt kaffebær. Når bærrene er modne, skal de plukkes. Høstning foregår på forskellige tidpunkter, som kommer an på hvor modne bærrene er. Når bærrene er høstet, skal de gennem en proces, hvor man skiller frugtkødet fra kaffebærret. Det kan gøres via en tør eller en våd metode, som egentligt betyder mest for omkostningerne og tiden til produktionen end smagen. Ved den tørre metode lægger man bærrene i solen og ved den våde metode lægger man bærrene i blød vand for at skille kaffebønnen fra kødet.
Hvor mange lande producerer kaffe?
Der er mange lande, der producerer kaffe, og der skal nogle helt særlige gunstige klimaforhold til, så det er ikke alle lande, der er lige egnede til kaffeproduktion. Irma hjælper dig med at skelne mellem de forskellige lande, der producerer kaffe: Se Irmas beskrivelse af de enkelte kaffeproducerende lande her.