Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Rosévine - udforsk vores store sortiment af vine

Irmas sommelier anbefaler

Chateau de Mauny

Vi er i den smukkeste del af Loiredalen. I Anjoudistriktet som er kendt for sine bløde, venlige rosevine. De bedste af dem laves på cabernet franc druen. Det er en rosé på den fyldige og halvsøde side. Alligevel frisk med en god portion frugtsyre lidt urter og jordbær. Bør nydes ung og vinder ikke ved yderligere lagring.

Den skal serveres køligt og nydes til fisk i flødesauce, skimmeloste eller bare som hyggevin.

 

Domaine Lafond Tavel

Tavel i Rhône er sammen med Bandol i Provence de bedste og mest anerkendte rosevine, og begge blandt de kraftigste.

Fra Tavel kommer nogle af de ypperste rosévne i verden. Når det så er fra en af de mest anerkendte producenter i Tavel, så kommer forventningerne for alvor op  - og man bliver ikke skuffet. Roc Epine har tidligere været med på Wine Spectators top100 liste over de mest spændende vine – og de smager altså over 20.000 vine om året! Flot i glasset, så mørk som rosé kan blive. I næsen krydderurter og lakrids og masser af røde bær. Dette går igen i smagen som er kompleks, hvilket er sjældent for rosévin, der plejer at være umiddelbar. En dejlig tør og frugtdrevet eftersmag runder af. Til selvforkælelse eller til lettere gastronomi.

I 1780 begyndte Jean Pierre, Lafond’s  grand-onkel at anlægge sine første vinmarker i Tavel, som senere overgår fra far til søn og videre i familien. Kort efter anden verdenskrig får efterkommeren Velèry Taulier anlagt den første ”private” vinkælder i Tavel og samtidig får han skabt gode kontakter til vinhandlerne i Bourgogne, hvilket får stor betydning for markedsføringen af: Appellation Tavel.

Sammen med sin søn Pascal, markedsfører de deres vine som egen aftappede vine, fra både Tavel, Lirac, Cotes du Rhone og Chateauneuf du Pape, hvor de ejer vinmarker og i de seneste år er de gået over til udelukkende at fremstille deres vine økologisk. Det betyder et stort arbejde med udvælgelse af de rigtige marker, der passer bedst til de valgte druesorter og dermed muligheden for, at nå den optimale kvalitet i både farve, duft og smag. Der hersker ingen tvivl om, at den ”kunst” mestrer både far og søn.

En oplagt vin til de lette retter med lyst kød såsom kylling eller som et smagfuldt glas på terrassen en varm sommerdag.

Saint Martin Crû Classé

Chateau de Saint Martin er et ud ad de 19 Cru Classé huse i Provence, og er spækket med historie. Først var det romerne der kultiverede området, hvorefter Munkene fra Lérin byggede en underjordisk kælder til opbevaring af vin. Denne kælder bruges endnu! I 1740 var det en Provencalsk familie der overtog stedet, og byggede det nuværende Chateau. Sidenhen er det gået i arv fra mor til datter, fra Komtesse til Komtesse.

Provence er et af de få større områder i Frankrig, der er specialiseret produktion af Rosévin. Der laves lidt hvid- og rødvine baseret på Mourvédre i Bandol, men det er rosé der klart dominerer. Meget bliver solgt lokalt – ofte til opskruede priser ved den franske Riviera i byer som Nice, Cannes og St. Tropez. Der er dyrket vin i Provence siden 600 år før vor tidsregning, fra da Romerne grundlagde Marseille, men det var først i 1955, at man lavede en klassificering af hvilke ejendomme, der er de bedste. Det er det eneste sted i Frankrig hvor man gør det udover Bordeaux. Andre steder følger det markerne, ikke slottene. Det startede med at være 14 Cru Classé, i dag er det kun 19 ud af over 500 ejendomme, der er Cru Classé.

Oplagt til fisk og skaldyr.

Andre har også læst

Sommelier i Irma

Hvidvine - udforsk vores store sortiment af vine

Hvilke hvidvine synes sommelieren er nogle af de bedste fra Irma?

Bliv inspireret
Vin

Druesort - udforsk de mange druetyper

Før du kan plukke de gode vine ned fra hylderne i din lokale Irma, har folk i vinmarken plukket druer til produktionen af vinene.

Bliv klogere på druer
Sommelier i Irma

Fantastisk bobler hos Irma

Hvilken champagne synes sommelieren er én de bedste fra Irma?

Få svaret her
Vin

Anbefalinger fra Irmas sommelier

Irmas sommelier, Allan, anbefaler sine yndlingsvine som fås i Irma

Læs mere