Fejøs fineste pærer, æbler og blommer
Pæreskuden fra Fejø lægger til i Nyhavn hvert år den første hele weekend i september og bliver liggende en hel uge – bugnende fuld af frisk frugt. Det har den gjort siden 1993. Når pæreskuden er i byen, er det muligt at få en smagsprøve og købe frugt fra Fejø. Pæreskuden, der naturligvis også har æbler og blommer med i lasten, er en gammel tradition, der stammer helt tilbage fra mellemkrigsårene. I 1930’erne var det en købmand på øen, der opkøbte den gode Fejø-frugt og solgte det til københavnerne. Anden Verdenskrig satte dog en stopper for frugtskibet, men traditionen blev genoptaget for lidt over 10 år siden. Vi glæder os til at byde skibet velkommen igen i år!
Den ene dag regner det. Den næste er der høj sol. Og dagen efter river vinden hårdt i træerne. De afvekslende vejrforhold på Fejø forlænger vækstsæsonen, så æbler, pærer og blommer kan samle smag og saft i tilpas langsomt tempo.
Hvis man har planlagt en tur til stranden eller på terrassen, kan den danske sommer synes drilsk. Men for frugtavler Laust Spandet Jensen, som dyrker alle Irmas æbler, pærer og blommer, er den afvekslende danske sommer det eneste, der dur. Den unikke blanding af sol, skygge, kolde dage, rusk, regn og varme giver nemlig frugt i verdensklasse, og særligt de danske æbler skiller sig ud.
“Det milde forår uden sen nattefrost og den danske sommer med lidt regn, lidt rusk, lidt sol og lidt varme giver enormt meget sukker og syre til frugten og en helt anderledes struktur og smag end æbler fra sydlige lande, som er ’færdigbagt’ på kun 2,5 måned. Vi har en noget længere vækstsæson her, og det gør, at frugten smager af mere”, fortæller frugtavler Laust Spandet Jensen.
Han ved, hvad han taler om, for han er anden- generations-frugtavler, ovenikøbet på den ø i Danmark, der vist godt kan kaldes mester i æbleavl. Æbler fra Fejø vokser i et dansk sommerklima, når det er allerbedst. Derfor har Irma valgt, at Fejø er eneleverandør af friskhøstede æbler i løsvægt til irmabutikkerne.
Et sprødt og saftigt æble, en sød og moden blomme eller en pære fyldt med smag? Så gerne! Det klarer Laust Jensen fra Fejø, der ligger mellem Sjælland og Lolland.
Han har trådt sine barnesko på øen, og har siden barn været med på den frugtplantage, som han nu har overtaget efter sin far, Thorvald. Øens beliggenhed og Laust Jensens ildhu er vigtige ingredienser i opskriften på de dejlige danske frugter.
Her kan du blive klogere på de mange sorter fra Fejø, som i løbet af sæsonen findes på hylderne i Irma.
Økologisk babymos fremstillet i Danmark.
Når "Fra Fejø" fylder mos på glas, er det ud fra devisen om, at kun det bedste er godt nok. Glassene fyldes med dansk, økologisk frugt fra Fejø.
Du kan finde skønne, klassiske Fejø-smage som æble, pære og blomme. Og nye varianter, hvor de klassiske smage er blevet blandet med gulerod fra Lammefjorden og quinoa fra Lolland.
Mosen bliver udviklet og produceret på Vestlolland hos Knuthenlund af 'Fra Fejø' selv.
Dansk babymad fra start til slut.