Den legendariske toscanske vinfamilie
Mazzei er en af Toscanas mest legendariske og indflydelsesrige vinfamilier. Dynastiet kan dateres helt tilbage til 1435, hvor Madonna Smeralda Mazzei giftede sig med Piero di Agnolo da Fonterutoli og flyttede ind på det store gods Fonterutoli, som ligger i Siepi i hjertet af Chianti. Det har siden dengang været familiens hovedsæde.
Fonterutoli har fem forskellige vinmarker, der alle ligger mellem 230 og 500 meter over havets overflade. Markerne er relativt ens i deres jordbund, der primært består af sten. Druerne, som dyrkes her, er små, og udbyttet er lavt - men smagen er til gengæld intens og koncentreret. Den stenede jordbund har givet vinene deres tilnavn "vino dei sassi" - vinene fra stenene.
Mazzei drives i dag af de 2 brødre Francesco og Filippo, men hele familien er med i forretningen. Faderen Lapo Mazzei har været formand for Chianti-Classico-konsortiet i over 20 år og har løftet Mazzei ind i den moderne tidsalder. Og den ældste bror Jacopo Mazzei, samt næste generation af unge Mazzei'er, er alle med til at sætte deres præg på vinene og fremtiden for dette enestående familiefirma.
Udover det ikoniske vinslot Castello di Funterutoli omfatter Mazzei også vinhuset Belguardo i Maremma og Zisola på Sicilien. Belguardo's vinmarker ligger ligesom Fonterutoli i Toscana, men vinene fra Belguardo er at betragte som supertoscanere, hvorimod Fonterutoli mere har fokus på de klassiske genrer som Chianti.
Vintraditionen i Mazzei-familien strækker sig helt til Madonna Smeraldas bedstefar, Ser Lapo Mazzei (1350-1412), der kom fra Carmignano. Siden er vinhuset og produktionen gået i arv gennem 24 generationer. Den dag i dag er Ser Lapo Mazzei kendt som manden, der oprindeligt står bag begrebet ”Chianti”. Han stod således bag det første dokument, der anvendte udtrykket Chianti, dateret 16. december 1398.
En senere vigtig personlighed i Mazzei's historie er Filippo Mazzei (1730-1816). Af sin gode ven Thomas Jefferson (senere præsident i USA) blev han bedt om at hjælpe med at plante vinmarker hjemme hos Jefferson i Virginia med stor succes. Filippo Mazzei blev i USA og forblev tætte venner med Jefferson, der som bekendt var med til at udforme Uafhængighedserklæringen. Filippo er senere blevet hædret med titlen ”American Patriot”.
Ser Lapo er vinhuset Mazzei's stolthed. En fløjlsblød Chianti Classico Riserva, som er lavet på 90% sangiovese og 10% merlot, der forener det bedste af begge druetyper.
Navnet til vinen er en hyldest til forfaderen Ser Lapo. Druerne er fra Castellina i Chianti og bliver lagret separat i 225 liters franske egetræsfade i 12 måneder i den fantastiske vinkælder under Castello di Funterutoli.
Der er ingen krav om at en Chianti Classico Riserva skal fadlagre – den skal blot være 27 måneder gammel inden den sælges, men også her lever Mazzei op til motto’et: ”Kun det bedste er godt nok”, og fadlagrer derfor vinen. Ser Lapo har vist sig at være en favorit i Danmark blandt dem, der elsker italienske vine, og den er da også et elegant eksempel på en Chianti Classico Riserva med rank struktur, friske skovbundsaromaer, lidt fede tanniner og flotte kirsebærpræg.
Chianti Classico lavet på 100% sangiovese der har lagret 12 måneder på små franske egetræsfade, og efterfølgende 6 måneder på flaske. Her er her tale om en fremragende og arketypisk Chianti med masser af kirsebær, krydderier og meget velafbalanceret mellem frugt, syre og tannin. Passer perfekt til de fleste kødretter, oste, asiatiske retter, pizzaer og pastaretter.
Fonterutoli No. 10 er fremstillet hovedsageligt på merlot og har lagret 12 måneder på franske egetræsfade inden aftapning på flaske. Farven er flot rubinrød, duften og smagen er elegant. Der er noter af røde bær og masser af frugtfylde. Eftersmagen er blød og behagelig.
Ved du ikke hvilken en champagne der falder i din smag eller passer bedst til menuen? Så læs mere her eller tag en snak med vinmanden i din lokale Irma.
Spier er en 300 år gammel sydafrikansk vingård, som udover at producere prisvindende vine, også støtter lokalsamfundet, og gør sit for at hjælpe miljøet.
Før du kan plukke de gode vine ned fra hylderne i din lokale Irma, har folk i vinmarken plukket druer til produktionen af vinene.
Fra de klassiske vinlande til den nye verden. Lær mere om hvor vinen kommer fra og hvad der giver de særlige karakteristika.