Fra de klassiske vinlande til den nye verden. Lær mere om hvor vinen kommer fra og hvad der giver de særlige karakteristika
Frankrig er tillige det land, der i flere århundreder har sat standarden for, hvordan man skal lave kvalitetsvin. Mange teknikker blev udviklet i Frankrig, og mange ord og begreber i vinens verden er franske. Man taler om apéritif, appellation, château og grand cru.
Vinen fra den italienske støvle er ikke bare noget, man sætter på en rødternet dug og skyller spaghetti ned med. Italien har glimrende vine – og ofte vine til priser, der er til at komme i nærheden af.
Det gamle vinland Spanien har mere land under vin end noget andet land i Europa. Alligevel er Spanien kun nummer tre efter Italien og Frankrig, når det gælder produktionens størrelse, der ligger på cirka 50 millioner årlige flasker.
Gamle vinlande har mange små producenter – plus nogle få store. Sådan også i Portugal, hvor cirka 200.000 vinbønder dyrker druerne, og nogle ret få store firmaer og kooperativer dominerer eksporten.
Nord for den 49. breddegrad burde der ikke kunne dyrkes vin med større succes. Det er på højde med Mongoliet og Newfoundland. Men i Tyskland er det muligt, hvis man vel at mærke planter vinstokkene på sydvendte skråninger, der nogle steder hælder op til 45°, og hvis man udnytter lyset, som reflekteres fra de brede floder.
I Canada laves der dejlige vine – ikke mindst er isvinene fra staten Ontario berømte. I Mexico laves der også en smule vin. Men Nordamerikas store producent er USA. Faktisk laves der vin i samtlige 50 amerikanske stater.
For tyve år siden var Chile ingenting rent vinmæssigt. Chilenerne lavede nogle vine, som de kun selv drak, fordi de ikke kendte andet. Men så tog det fart. Ændrede politiske forhold, tilført kapital og know how samt en voksende eksport især til USA skabte en ny vinnation på rekordtid.
I midten af 90’erne var argentinsk vin ganske uinteressant. Landet havde en kæmpemæssig produktion af vin – det var også dengang verdens femtestørste vinland – men vinene var rå og ofte tynde. Kun landets egne indbyggere elskede dem, og de tog fra.
Med stor dygtighed er australierne blevet i stand til at lave gode vine, som er til at betale, ligesom de naturligvis laver fornemme vine til absolutte toppriser.
Man kom sent i gang med at dyrke vin på New Zealand. Igennem hele 1800-tallet umuliggjorde en fanatisk afholdsbevægelse en egentlig vinkultur.
I mange år under Sydafrikas racediskriminerende apartheidstyre og verdens sanktioner imod landet kunne vi ikke få sydafrikansk vin. Men i 1991 faldt styret; der blev åbnet for handel med landet.