Et af de 19 Cru Classé huse i Provence
Chateau de Saint Martin er et ud ad de 19 Cru Classé huse i Provence, og er spækket med historie. Først var det romerne der kultiverede området, hvorefter Munkene fra Lérin byggede en underjordisk kælder til opbevaring af vin. Denne kælder bruges endnu! I 1740 var det en Provencalsk familie der overtog stedet, og byggede det nuværende Chateau. Sidenhen er det gået i arv fra mor til datter, fra Komtesse til Komtesse.
Provence er et af de få større områder i Frankrig, der er specialiseret produktion af Rosévin. Der laves lidt hvid- og rødvine baseret på Mourvédre i Bandol, men det er rosé der klart dominerer. Meget bliver solgt lokalt – ofte til opskruede priser ved den franske Riviera i byer som Nice, Cannes og St. Tropez.
Der er dyrket vin i Provence siden 600 år før vor tidsregning, fra da Romerne grundlagde Marseille, men det var først i 1955, at man lavede en klassificering af hvilke ejendomme, der er de bedste. Det er det eneste sted i Frankrig hvor man gør det udover Bordeaux. Andre steder følger det markerne, ikke slottene. Det startede med at være 14 Cru Classé, i dag er det kun 19 ud af over 500 ejendomme, der er Cru Classé.
Ved du ikke hvilken en champagne der falder i din smag eller passer bedst til menuen? Så læs mere her eller tag en snak med vinmanden i din lokale Irma.
Spier er en 300 år gammel sydafrikansk vingård, som udover at producere prisvindende vine, også støtter lokalsamfundet, og gør sit for at hjælpe miljøet.
Før du kan plukke de gode vine ned fra hylderne i din lokale Irma, har folk i vinmarken plukket druer til produktionen af vinene.
Fra de klassiske vinlande til den nye verden. Lær mere om hvor vinen kommer fra og hvad der giver de særlige karakteristika.