Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Cattin

Alsace-hus med fokus på bæredygtighed og økologi

Alsace-hus med 300 år på bagen

Franske Théo Cattins fokus er på økologi og bæredygtighed og en frisk elegance, som man finder i alle husets vine i Alsace.

François Cattin, født i Porrentruy i Schweiz, bosatte sig i slutningen af 1600-tallet i den lille alsaciske by Voegtlinshoffen 10 kilometer syd for Colmar, og i 1720 besluttede han at blive vinmager. Året 1720 er det officelle år for grundlæggelsen af vinhuset Cattin, der i 2020 dermed har fejret sit 300 års jubilæum. 11 generationer senere kører foretagendet fortsat som en familievirksomhed. Cattin råder over 60 hektarer fordelt rundt i Alsace, og vinmarkerne dyrkes økologisk.

I dag drives vinhuset af Jacques Cattin og Anaïs Cattin. Jacques står for selve vinfremstillingen, både i mark og kælder, og Anaïs har ikke mindst ansvaret for en væsentlig udbygning af vinhuset, som så dagens lys i 2017.

Projektet hedder Belvedere, og her kan gæster af huset, venner, turister, vinentusiaster eller bare forbipasserende nyde den fantastiske udsigt og idyl, der omgiver vinhuset. Her er der indrettet et lille vinsmagningsrum, hvor man kan opleve en personligt guidet vinsmagning, naturligvis ledsaget af hjemmelavede alsaciske egnsretter. Herfra kan man få ture i vinmarkerne og i vinkælderen. Døren er altid åben, og det er Anaïs selv, der tager imod.

Vinen i naturen, naturen i vinen

Cattins vinmarker ligger højt, ca. 350 m over havets overflade og er formet i smalle bælter, godt beskyttet af Vogeser-bjergene for regn og vind. Vinhusets filosofi er at lade den lokale natur og geografi komme til udtryk i vinene og undgå at påvirke druernes egen naturlige karakter, når de bearbejdes i vinkælderen. Alsace er generelt kendetegnet ved at have meget lidt regn og en del sol, men den nordlige beliggenhed i Frankrig betyder også slanke, friske vine, selv de søde. Og vinmarkernes høje beliggenhed giver en frisk elegance i alle husets vine.

Den tekniske tilgang er at arbejde skånsomt i marken og respektere naturen og de vilkår, som jordbund, klima og den enkelte plante tilsammen udgør, for at man kan lave terroir-tro vin. Under jordens overflade findes et fertilt miljø af blandt andet kalksten, mergel, ler og kalcium – en jordbundsmosaik, der kendetegner de bedste vinmarker i Alsace. Nøgleordene er friske, klassiske alsaciske vine. Flere af Cattins vine er 100% økologisk certificeret, og der anvendes altså ingen for kemi i form af sprøjtemidler mv. i vinmarkerne.

Cattin Pinot Gris - økologisk

Delikat hvidvin med noter af blomster og ristet brød. I munden udstråler den stor modenhed med toast, gul stenfrugt og rosiner. Strukturen er let olieret og balanceret af en delikat syre. Drik vinen inden for de første to-tre år fra høståret for optimal friskhed. En oplagt vin til fisk og skaldyr, ost, lyst fjerkræ og salater.Cattin Riesling - økologisk

Delikat og forfriskende hvidvin med noter af lime, grønne æbler og kamille. I munden fornemmer man med det samme den intense syrlighed, der gør vinen yderst forfriskende, samtidig med at der også er en vis fylde i strukturen. Vinen egner sig strålende som aperitif samt til lette fiskeretter, ost, lyst fjerkræ og salater. Drik vinen inden for de første to-tre år for optimal friskhed.Cattin Riesling Grand Cru

Ca. 10 km syd for Colmar finder vi Grand Cru-marken Hatschbourg. Herfra henter Cattin druerne til denne nærmest sitrende riesling. Der er masser af citrus og mineraler, modne bær, og en meget forfriskende tør afslutning. Perfekt vin til fiskeretter, skaldyr og lyst kød.
Cattin Pinot Gris Grand Cru

Mellem Voegtlinshoffen og Hattstatt ligger Grand Cru-marken Hatschbourg, hvor druerne til denne flotte pinot gris er høstet. Fyldig duft med moden frugt, og en smag der er tæt pakket med modne mirabelle og lyse pærer. Alt balanceret med en frisk syre. Til modne oste eller rabarber.Læs mere om vin

Irmas vinleverandører

Chateau de Saint Martin

Chateau de Saint Martin er et ud ad de 19 Cru Classé huse i Provence, og er spækket med historie.

Læs historien om Saint Martin her
Champagne

Historien om Joseph Perrier champagne

Ved du ikke hvilken en champagne der falder i din smag eller passer bedst til menuen? Så læs mere her eller tag en snak med vinmanden i din lokale Irma.

Læs om Joseph Perrier-champagnerne her
Irmas vinleverandører

Spier - familiejet vingård i Sydafrika

Spier er en 300 år gammel sydafrikansk vingård, som udover at producere prisvindende vine, også støtter lokalsamfundet, og gør sit for at hjælpe miljøet.

Læs mere om Spier
Vin

Druesort - udforsk de mange druetyper

Før du kan plukke de gode vine ned fra hylderne i din lokale Irma, har folk i vinmarken plukket druer til produktionen af vinene.

Bliv klogere på druer
Vin

Vindistrikter

Fra de klassiske vinlande til den nye verden. Lær mere om hvor vinen kommer fra og hvad der giver de særlige karakteristika.

LÆS MERE OM DEM HER