Før du kan plukke de gode vine ned fra hylderne i din lokale Irma, har folk i vinmarken plukket druer til produktionen af vinene.
Denne drue er for mange danskere ganske ukendt, men det er en stor fejl, for der bliver lavet fantastiske hvidvine på netop denne drue.
Chardonnay dyrkes med succes over hele verden. Vinen har en duft og smag af citrus og tropiske frugter og måske lidt smør.
Chenin Blanc høster hænder i Loire-dalens fornemste søde vine, og den får følgeskab af bobler i mousserende vine.
Colombard druen indgik i gamle dage i produktionen af cognac. Den er også blevet brugt til livlig og behagelige bællevine i Californien.
Garganega er en grøn drue der ofte bidrager med duft af blomster, æbler og mandler samt en blød syre til vine.
Gewürztraminer vine er eksotiske med dufte af hyldeblomst, roser, violer og liljer. Smagen er ofte kraftig og som regel uden syre.
Moscato er brugt i det italienske Piemonte, og vinene har alle en duft og smag af honning og modne druer.
Pinot Blanc er en af de syv store druer i Alsace. Her giver den en meget let og tiltalende hvidvin uden stor kompleksitet.
Pinot Grigio dyrkes i hele Italien, og druen giver most til lette og neutrale vine med en ofte markant syre.
Pinot Gris druer har en blågrå til brunlig farve, og den har en dejlig smag med toner af æble, pære, fersken og citrus.
Pinot Meunier fører en mere anonym tilværelse. Sammen med Chardonnay og Pinot Noir bruges den til champagne. Hvad bruges druen ellers til?
Prosecco vine er halvtøre og meget lette. Det er en vin som bør nydes afkølet om sommeren. Vinen er Italiens bedst sælgende mousserende vin.
Riesling vine kan være tørre og have forskellige grader af sødme. De har en lav alkoholprocent og toner af friske modne pærer og abrikoser.
Sauvignon Blanc står bag mange dejlige hvidvine. Druens navn kommer af det franske ord sauvage, der betyder vild.
Sylvaner-druen er dog ikke spor blodig. Vinen er en fordringsløs og ukompliceret tørstslukker med en mild krydret smag.
Sémillon indgår sammen med den mere markante Sauvignon Blanc i de fleste hvidvine fra Bordeauxs Graves-distrikt.
Verdejo optræder i blandinger med druer som Palomino, Macabeo og Sauvignon Blanc. Med mindst 85% Verdejo i vinen.
Viognier hvidvine laves mange steder end i Rhône-dalen. Vinen kan være meget elegant, gylden, med en fint parfumeret duft, god krop og en dejlig smag.