-
Stil rugkernerne i blød i porteren dagen inden du ælter dejen. Dvs. 2 dage før brødet skal bages.
-
Hæld overskydende øl fra eller lad indgå i stedet for noget af de 4 dl vand i opskriften.Bland alle ingredienserne sammen i en skål.
-
Ælt dejen igennem med hænderne i minimum 10 minutter, til dejen er smidig og nemt slipper skålen. Dæk skålen til med film, og sæt den i køleskabet – helst minimum i 12 timer, men natten over er også udmærket.
-
Sæt ovnen på 250 grader.
-
Vend dejen ud på et meldrysset bord.
-
Del dejen i 2 dele til 2 brød, eller del i mindre stykker til boller. Drys brødene/bollerne med grove rug- flager. Brug gerne en forvarmet bagesten, ellers brug alternativt en bageplade som er forvarmet, så brødet/bollerne stadig rammer en varm flade.
-
Bag brødene i 20-25 minutter. Bollerne skal have lidt mindre tid.
-
Tip:Hvis du ikke har en surdej hjemme, kan du finde opskrift her, eller du kan erstatte surdej med 15 gram gær rørt op i 1 deciliter vand.
-
Så er der serveret!