Luk

Resultater i opskrifter

{{model.result.recipesShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

{{model.result.contentShowingXOfYText}} Vis alle

Resultater i artikler

Urmælk

En ny type mælk kun i Irma

Økologisk Urmælk fra Thise

Den nye økologiske urmælk fra Thise er produceret af mælk fra jerseykøer og indeholder proteinet beta-casein A2 og minder derfor meget om den mælk, som urokserne producerede for 5.000-10.000 år siden.

Mælkens A2A2-egenskaber findes også i mælk fra får, geder, bøfler og i modermælk, men forskellen mellem Urmælk og anden jerseymælk kan hverken ses, lugtes eller smages.

Nyhed på de kolde hylder

Sammen med Thise lancerer vi nu efterfølgeren til Urmælk – nemlig Urmælkeost. Urmælkeost indeholder de samme egenskaber som urmælk, og er derfor en oplagt kandidat til morgenbordet. Som altid hos Thise er denne ost lavet med hjerte og sjæl, og er inspireret af de nordiske ostetraditioner, som Præstost, Norvege og Jarlsberg.

Et bud på mælkens historie

Nogle forskere har den opfattelse, at A1-mælken er opstået ved en mutation; måske for flere tusinde år siden. Hvis det er tilfældet, kan A2A2-mælken være den oprindelige mælketype, som blev produceret af ”Uroksen” – den moderne malkekos forgænger.

Uroksen producerede ”Urmælk” – ligesom vores udvalgte jerseykøer.

IRMA NYHED

En nyhed i Irma

Irma er den første kæde i Danmark som fører Urmælk med A2A2 indhold. Men hvad er forskellen egentlig på A1 og A2? 

  • Ca. 35 pct. af proteinerne i mælk er beta-casein. Proteinet findes i tre genetiske varianter – også kendt som A1, A2 og B2.
  • A2 beta-casein adskiller sig fra de andre varianter ved ikke at udløse et særligt bioaktivt peptid, når proteinet nedbrydes i fordøjelseskanalen. Peptidet fra A1 kaldes også BCM7.
  • Det er netop dannelsen af BCM7, som forskere mener kan være problematisk i forhold til at fremme en række sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og autisme. Der mangler dog stadig undersøgelser, der endeligt kan slå fast, om mælk fra A1-køer fremmer sygdommene. Hypotesen er omvendt heller ikke afkræftet.
  • Størstedelen af den mælk, der drikkes i den vestlige verden, er A1-mælk. Det er dog muligt at teste mælken og opdrætte malkekvæg, der udelukkende producerer A2-mælk.
  • Kvægracer med et højt niveau af A2 er køer af racen Guernseys, men også Jersey-køer producerer mælk med et højt indhold af A2. Det er netop ko racen Jersey, som Thise har stor erfaring med.

 

Vi sætter mælken på hylderne mandag d. 05/12-16 og du kan altid finde den i din lokale Irma.

 

irmapigen

Irma og de gode mejerihistorier

Mejeri

Frisk mælk

Jerseymælken har simpelthen andre grundlæggende kvaliteter end mælken fra det sortbrogede kvæg.

MÆLKEN I IRMA
Ost i Irma

Ostebordet er dækket

Vi har udvalgt alle vores oste med omhu. Og vi er stolte over at præsentere dig for vores udvalg af lækre oste i alverdens former og farver.

DET GODE OSTEBORD
Mejeri

Irmahønen og ægget

Irma har snart udfaset de sidste buræg af sine egne varer. Det er i tråd med en lang tradition for æg af høj kvalitet.

ÆG AF HØJ KVALITET